Zdravlje

Srpsko istraživanje dokazalo da kovid 19 utiče na sluh: Autor studije otkriva kako dolazi do oštećenja i ima li leka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/07/2021

-

17:40

Srpsko istraživanje dokazalo da kovid 19 utiče na sluh: Autor studije otkriva kako dolazi do oštećenja i ima li leka
Bolnica - Copyright Wikipedia.org/Intermedichbo, profimedia, Tanjug/AP/Denis Grishkin, Moscow News Agency

veličina teksta

Aa Aa

Virus korona može da ošteti sluh u 40,5 odsto slučajeva kod pacijenata sa teškom ili srednje teškom kliničkom slikom, otkriva istraživanje sa Univerzitetskog kliničkog centra Niš.

Srpska studija, objavljena u časopisu "European Archives of Oto-Rhino-Laryngology", jedna je od malobrojnih u svetu koja se bavila pitanjem uticaja kovida 19 na sluh.

Brojni stučnjaci su primetili vezu između kovida i sluha, ali do sada nije postojalo mnogo istraživanja na tu temu, ističe za Euronews Srbija rukovodilac istraživanja dr Dušan Milisavljević.

Njegov tim testirao je sluh kovid pacijenata u crvenoj zoni UKC Niš, hospitalizovanih sa teškom ili srednje teškom kliničkom slikom.

Istraživanje je trajalo od avgusta do oktobra 2020. godine, a u njemu je učestvovalo 74 kovid pacijenata — 54 muškarca i 20 žena.

"Koristili smo tonalnu audiometriju, prilagođen upitnik i uzeli smo u obzir istoriju bolesti pacijenata, kako bismo utvrdili učestalost gubitka sluha", navodi se u studiji.

Oštećenje sluha na visokim frekvencijama utvrđeno je kod 40,5 odsto, osnosno kod 30 pacijenata — 17 osoba je imalo jednostrano, a 13 bilaterno oštećenje.

"Važno je naglasiti da su u pitanju blagi problemi sa sluhom koje pacijenti često nisu ni primećivali. Ipak nama je bilo najvažnije da procenimo da li i u kojoj meri kovid 19 može da utiče na sluh", kazao je dr Milisavljević.

Autor studije je dodao da je nivo oštećenja diskutabilan, jer su testiranja vršena u kovid ambulanti gde respiratori prave veliku buku, ipak rezultati su očigledno zabeležili uticaj koronavirusa na sluh.

Kako kovid može da ošteti sluh?

Dr Milisavljević je naveo dve hipoteze koje bi mogle da pruže objašnjenje, na pitanje zašto koronavirus utiče na sluh.

Medija centar

dr Dušan Milisavljević

Prvi razlog tome bi mogli bi da budu mikro trombovi u organizmu koji dovode do opstrukcije slušnog živca u unutrašnjem uvu. Ti trombovi mogu da utiču na brojne organe, poput jetre ili bubrega, ističe autor studije, te nije isključeno da oštećuju slušni živac.

Druga teorija je da slaba oksigenacija, tipična kod kovid pacijenata dovodi do oštećenja unutrašnjeg uva. 

Budući da su u testiranju učestvovale samo osobe sa srednjom ili teškom kliničkom slikom, dr Milisavljević ističe, ne može zasigurno da se zna da li oštećenje sluha može biti posledica i kod asimptomatskih pacijenta.

U svakom slučaju, rukovodilac istraživanja je naglasio da ova vrsta problema lako može da se tretira.

Postoji lek za gubitak sluha

Lekarski tim je posle ovog otkrića, ističe Milisavljević, lečio oštećenje kod pacijenata intratimpanalnim ubrizgavanjem kortikosteroida kroz bubnu opnu.

"Nevezano za ORL, kovid pacijenti kako u Srbiji tako i u svetu leče se terapijom koja uključuje i kortikosteroide, a oni se koriste i za lečenje oštećenja sluha. Verovatno su upravo zato ovi problemi sa sluhom relativno blagi", ističe naš sagovornik.

Autor studije podvukao je da, pored oštećenja sluha mnogi pacijenti su imali probleme sa glavoboljom, vrtoglavicom i zujanjem u ušima.

Iako je ovo srpsko istraživanje jedno od prvih u svetu, studija objavljena maja 2021. godine od strane istraživačkog tima Univerziteta Mančester sakupila je rezultate 24 manjih publikacija na istu temu i došla do veoma sličnih rezultata.

To istraživanje sugeriše da otprilike 7,4 odsto kovid pacijenta ima problem sa sluhom. Studija objavljena u časopisu "International Journal of Audiology" takođe otkriva da osobe koje su preležale kovid 19 mogu da iskuse titinus, odnosno šum u ušima u 14,8 odsto slučajeva, i vrtgolavicu 7,2 odsto slučajeva.

Komentari (0)

Magazin