Zdravlje

Kombinovana vakcina za zaštitu od svih sojeva korone i gripa?

Komentari

Autor: T.S.

12/05/2021

-

13:00

Kombinovana vakcina za zaštitu od svih sojeva korone i gripa?
Kombinovana vakcina za zaštitu od svih sojeva korone i gripa? - Copyright Pexels

veličina teksta

Aa Aa

Efikasnost trenutnih vakcina protiv kovida 19 je očigledna budući da je broj zarašenih slučajeva počeo da opada. Ipak, naučnici ističu da je potrebno pojačati efikasnost vakcina zbog novih sojeva.

Rana ispitivanja vakcine američke kompanije Novavaks pokazale su da je kombinacija vakcine protiv kovida 19 sa vakcinom protiv gripa proizvodi uspešan imuni odgovor.

Preliminarni rezultati testiranja na životinjama pokazuju da bi u budućnosti mogla da postoji vakcina koja štiti od oba patogena.

"Uprkos niskim stopama zaraženosti tokom pandemije virusa korona, grip i dalje predstavlja značajan rizik za globalno javno zdravlje", navodi u saopštenju je Gregori Glen, predsednik istraživanja i razvoja u kompaniji Novavaks.

"Verujemo da bi kombinovana vakcina mogla da bude važno sredstvo u dugoročnoj borbi protiv oba virusa", dodao je.

U istraživanju je testirana kombinacija vakcine "NanoFlu" protiv sezonskog gripa koja tek treba da bude dostavljena službenicima na odobrenje, i vakcine NVX-CoV2373. 

Istraživači su utvrdili da je vakcina oko 90 odsto efikasna protiv korone.

„Kombinovane vakcine protiv sezonskog gripa i kovida 19 verovatno će biti ključne za borbi protiv novih sojeva virusa korone“, rekao je Rasel Vilson, izvršni potpredsednik i generalni direktor kompanije "NanoFlu", prenosi Rojters.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin