Biznis vesti

United Airlines traži od pilota da uzmu neplaćeno odsustvo: Za njih sada nema posla zbog kašnjenja u isporuci "Boinga"

Komentari

Autor: CBS News

02/04/2024

-

14:06

United Airlines traži od pilota da uzmu neplaćeno odsustvo: Za njih sada nema posla zbog kašnjenja u isporuci "Boinga"
United Airlines traži od pilota da uzmu neplaćeno odsustvo: Za njih sada nema posla zbog kašnjenja u isporuci "Boinga" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kompanija "United Airlines" traži od pilota da dobrovoljno uzmu neplaćeno odsustvo zbog smanjenog broja letova koji su prouzrokovani kašnjenjem u isporuci aviona "Boing".

Do kašnjenja u isporuci došlo je posle niza bezbedonosnih incidenata koji su uključivali avione "Uniteda", što je navelo Feeralnu upravu za avijaciju da pooštri svoj nadzor nad avio-kompanijom.

"Možemo da potvrdimo da su, zbog nedavnih kašnjenja u isporukama Boinga, predviđeni sati rada pilota za 2024. smanjeni i nudimo našim pilotima dobrovoljne programe za maj kako bismo smanjili višak osoblja", ističu iz "Uniteda" sa CBS News. 

"United", naime, očekuje da će ove godine dobiti 102 aviona manje od Boinga, uprkos postojećem ugovoru sa proizvođačem.

Udruženje pilota vazdušnih linija, sindikat koji predstavlja pilote, saopštio je da "United" traži od pilota da uzmu neplaćena odsustva u maju, a možda i tokom leta, navodi se u dopisu koji je dostavljen "CBS Njuzu".

"Zbog nedavnih promena u isporukama Boinga, naši preostali radni sati za United su značajno smanjeni", navodi sindikat u saopštenju.

Piloti takođe mogu da odluče da iskoriste ono što se u industriji naziva "prazna linija", što znači da traže prazan raspored za mesec dana, ali mogu da uzmu neke letove ako postanu dostupni. Za te letove bi bili plaćeni.

"Boing" se bori sa posledicama incidenta u kojem je ploča na vratima aviona "Alaska Airlines" 737 Max otpala usred leta. Nedavna istraga FAA takođe je pokrenula pitanja o "Boingovoj" proizvodnoj praksi.

Radi se i na promeni menadžmenta. Kompanija je u martu objavila da će izvršni direktor Dejv Kalhun otići sa funkcije krajem 2024. posle samo četiri godine na njenom čelu.

Stručnjaci kažu da bi problemi "Boinga" i ograničena ponuda aviona mogli da podignu cene za potrošače uoči letnje sezone putovanja.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis