Biznis vesti

Mali na poslovnom Savetu sa Francuskom: Srbija ostvaruje pozitivne stope rasta

Komentari

Autor: Tanjug

09/04/2024

-

11:05

Mali na poslovnom Savetu sa Francuskom: Srbija ostvaruje pozitivne stope rasta
Mali na poslovnom Savetu sa Francuskom: Srbija ostvaruje pozitivne stope rasta - Copyright tanjug

veličina teksta

Aa Aa

Ministar finansija Siniša Mali izjavio je da Srbija prethodnih godina i sada, uprkos pandemiji koronavirusa i energetskoj krizi, uspeva da ostvaruje pozitivne stope rasta, o čemu svedoči i to što je prošle godine stopa rasta BDP-a bila 2,5 odsto.

On je na sastanku poslovnog saveta Francuska-Srbija tokom posete delegacije Srbije Francuskoj na čelu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem rekao da je plan da Srbija 2027. godine pređe 100 milijardi evra BDP-a.

"Kao što je rekao predsednik, mi držimo pod kontrolom naš javni dug prema BDP-u i on je u martu bio 47,7 odsto, a danas je 48,5 odsto, a po našim konzervativnim procenama nikada javni dug neće preći 55 ili 56 odsto. Kao što ste čuli, francuske kompanije zapošljavaju više od 11.000 ljudi u Srbiji", rekao je on.

Istakao je da Srbija istorijski gledano ima rekordan broj zaposlenih i da su sve mere koje su preduzimane u poslednjih nekoliko godina, bez obzira na svetsku krizu, dale rezultate.

"Stopa nezaposlenosti je rekordno niska, 9,1odsto. Samo radi poređenja, 2012. godine je bila 25,9 odsto", naglasio je on.

Kako je istakao, Srbija želi da ima više investicija i otvori više radnih mesta i dodao da zemlja iz godine u godinu obara rekorde.

Mali je rekao da se Srbija pokazala kao izuzetno atraktivna investiciona destinacija, delom i zbog francuskih kompanija koje učestvuju u tome.

"Kada razgovarate sa investicionom zajednicom, od njih ćete čuti da su javne finansije Srbije već na 'investicionom' rejtingu' i želimo da tako i ostane", naveo je Mali.

Veće plate, minimalna zarada i penzije

Predstavio je program "Srbija 2027" i dodao da naša zemlja želi da pronađe način da nastavi da raste.

"Planiramo da u naredne tri, tri i po godine uložimo oko 18 milijardi evra, samo da dostignemo ovaj cilj da BDP bude na nivou od 100 milijardi evra u 2027. Podelili smo ovaj plan u šest grupa. U suštini idemo na povećanje naših plata, povećanje minimalne zarade, povećanje penzija u Srbiji, čime se zapravo povećava životni standard", rekao je Mali.

Podsetio je da je plan da dostignemo prosečnu platu 2027. godine od 1.400 evra.

Radi poređenja 2012. godine, prosečna plata u Srbiji je bila 331 evra, tako da je to velika promena i veliki korak napred, naglasio je Mali.

profimedia

 

Govoreći o važnim projektima, izdvojio je projekat Bio4, najveći biotehnološki kampus koji se gradi u Srbiji i jugoistočnoj Evropi, koji će u osnovi potpuno promeniti perspektivu industrije veštačke inteligencije i IT inovacije u celom regionu.

"Srbija želi da i dalje bude lider u ovoj oblasti. Očekujemo od IKT industrije da izveze više od 10 milijardi evra samo tri i po godine kasnije. O tome je govorio predsednik. Pogledajte samo brojke, jer mnogo ulažemo u infrastrukturu, u puteve, u železnicu. Pogledajte koliko je kilometara novih autoputeva u Srbiji. Onda pogledajte šta će se zapravo desiti do 2024. Isto važi i za železničku infrastrukturu. Gradimo brzu železničku mrežu u Srbiji, deo do Novog Sada je već završen, kao što znate. Deo do mađarske granice biće završen do kraja godine. Gradićemo i brzu prugu do Niša, do granice sa Severnom Makedonijom. To je okosnica budućeg razvoja što se industrije tiče i mi ćemo to nastaviti da radimo", rekao je Mali.

Prema njegovim rečima, program "Srbija 2027" je sveobuhvatniji, pokriva svaku industriju.

Istakao je da je suština da Srbija ulaže u zelenu tranziciju, u energetiku, poljoprivredu.

"Jako smo se borili prošle godine da osvojimo Ekpo 2027. Pobedili smo protiv SAD, pobedili smo protiv Argentine, protiv Tajlanda, protiv Španije i Srbija će 2027. godine biti u centru sveta. Planiramo ogromne infrastrukturne radove u tom pogledu, ne samo u Beogradu već i u Srbiji", rekao je Mali.

Komentari (0)

Biznis