Biznis vesti

Mali: Sve je spremno da sutra počne izgradnja beogradskog metroa, prva linija biće završena 2028.

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/11/2021

-

12:54

Mali: Sve je spremno da sutra počne izgradnja beogradskog metroa, prva linija biće završena 2028.
Mali: Sve je spremno da sutra počne izgradnja beogradskog metroa, prva linija biće završena 2028. - Copyright Tanjug/Tara Radovanović

veličina teksta

Aa Aa

Sve je spremno da sutra, u ponedeljak 22. novembra, zvanično počnu radovi na Makiškom polju, na projektu izgradnje beogradskog metroa, objavio je Siniša Mali, ministar finansija, na svom Instagram profilu istakvaši da je to "Istorijski dan koji su čekale generacije naših građana". Mali je napisao da su mnoge vlasti imale u planu izgradnju metroa, ali da niko nikada ništa konkretno nije uradio po tom pitanju.

"Mi, sa druge strane, već dugo aktivno radimo na tom kapitalnom projektu koji je od ogromnog, strateškog značaja za Grad Beograd i Republiku Srbiju. Metro koji gradimo će biti najsavremeniji mogući, potpuno automatizovan, bez mašinovođe", poručio je Mali.

Ministar finansija je naveo da će, kada u potpunosti bude završena, prva linija metroa povezivati Železnik i Mirijevo, biti dugačka 21,1 kilometar i imati 21 stanicu. Druga linija će povezivati Bežaniju i Mirijevo, biće duga 21 kilometar i imaće 23 stanice. Njih dve će se ukrštati na Savskom trgu.

Tanjug/Tara Radovanović

 

"Planirano je da prva linija metroa bude završena 2028. godine, a druga 2030. godine. Inače, uvođenjem metroa u sistem javnog transporta planirana je reorganizacija postojećih linija javnog gradskog saobraćaja. Trase metroa su usklađivane sa razvojem 'Bg voza', a planira se razvoj četiri linije gradske železnice i tri linije prigradske železnice. Tako ćemo imati mnogo zdraviji grad i životnu sredinu, jer ćemo smanjiti broj autobusa i automobila na ulicama", rekao je Mali.

On je obajsnio da će Beograd imati jedan integrisan šinski sistem, koji čine metro, tramvaj i BG voz, čime će biti rešeni saobraćajni problemi u prestonici.

Razvoj šinskih sistema u gradu ima dvojaku ulogu - da se poboljša funkcionisanje saobraćajnog sistema, smanji upotreba putničkih automobila, posebno na opterećenim pravcima i da bude generator razvoja pojedinih gradskih pravaca i zona. Ovo je najveći i jedan od najvažnijih infrastrukturnih, kapitalnih projekata, koji zahteva vreme i strpljenje i svaka faza, svaki korak koji nas vodi ka metrou, moraju se pažljivo planirati i realizovati", poručio je Mali.

On je napomenuo da će izgradnja metroa, koji je deo projekta "Srbija 2025“, olakšati život građanima i doprineti zdravijem načinu prevoza ljudi, a da će istovremeno uticati na rast BDP-a Srbije.

Preporuka za vas

Izgradnja metroa - građani biraju izgled vagona u kojima će se voziti od 2028. godine

Komentari (0)

Biznis