Biznis vesti

Ilon Mask: Prodao sam dovoljno akcija "Tesle"

Komentari

Autor: Tanjug

22/12/2021

-

08:44

Ilon Mask: Prodao sam dovoljno akcija "Tesle"
Ilon Mask - Copyright Tanjug/AP/Matt Rourke

veličina teksta

Aa Aa

Glavni izvršni direktor "Tesle", Ilon Mask, kaže da je prodao "dovoljno akcija" kako bi ispunio obećanje o prodaji 10 odsto deonica koje poseduje u najvrednijoj automobilskoj kompaniji na svetu. Milijarder, koji je premestio sedište kompanije iz Kalifornije u Teksas ovog meseca nakon što se prošle godine i sam preselio, oštro je kritikovao Kaliforniju, u intervjuu objavljenom u utorak, zbog "preteranog poreza", prenosi Rojters.

Akcije "Tesle", koje su se tokom godine kretale blizu rekordnih nivoa, izgubile su oko 25 posto vrednosti nakon što je Mask 6. novembra najavio da će prodati 10-procentni udeo u kompaniji ako taj potez podrže njegovi pratioci na Tviteru. Najbogatiji čovek na planeti je prodao u utorak još 583.611 akcija, čime je ukupan broj akcija koje je utržio dostigao 13,5 miliona, što je oko 80 posto od količine koju je planirao da proda.

"Prodao sam dovoljno akcija da dođem do oko 10 posto, plus opcije na akcije", rekao je Mask u intervjuu za satirični veb sajt "Babilon Bee".

Na pitanje da li je prodao akcije zbog ankete na Tviteru, odgovorio je da mora da iskoristi opcije na akcije (mogućnost kupovine akcija kompanije po privilegovanoj, unapred utvrđenoj ceni) koje ističu sledeće godine "bez obzira na sve".

Dodao je takođe da je prodao dodatne "inkrementalne akcije" da bi stigao do blizu 10 procenata, koliko je obećao. Od 13,5 miliona prodatih akcija, 8,06 miliona je prodao da bi plato porez na opcije. Musk je u nedelju na Tviteru objavio da će ove godine platiti više od 11 milijardi dolara poreza.

"Kalifornija je nekada bila zemlja mogućnosti, a sada postaje sve više zemlja s prekomernom regulativom, preteranim poreskim opterećenjima", rekao je on, dodajući da se u Kaliforniji "sve teže završavaju stvari".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis