Biznis vesti

Kopaonik biznis forum - jačanje ekonomske saradnje zemalja u regionu jedna od glavnih tema

Komentari

Autor: Tanjug

01/02/2022

-

12:50

Kopaonik biznis forum - jačanje ekonomske saradnje zemalja u regionu jedna od glavnih tema
Kopaonik biznis forum - jačanje ekonomske saradnje zemalja u regionu jedna od glavnih tema - Copyright Promo/Đorđe Kojadinović

veličina teksta

Aa Aa

Kopaonik biznis forum, 29. po redu, biće održan od 6. do 9. marta u hotelu Grand na Kopaoniku, a trećina panela biće posvećena regionu Zapadnog Balkana i njegovim potencijalima za dalji rast, što ukazuje na veliki regionalni značaj foruma, saopštili su danas organizatori.

Čvršća saradnja zemalja u regionu, zelena tranzicija i održiv razvoj biće glavne teme o kojima će učesnici razgovarati i razmenjivati mišljenja. Srpski Davos će ove godine okupiti i sve direktore međunarodnih finansijskih institucija za Srbiju među kojima su Međunarodni monetarni fond (IMF), Svetska banka (WB), Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD), Evropska investiciona banka (EIB) i Međunarodna finansijska korporacija (IFC), a svoje učešće potvrdili su i svi predsednici privrednih komora zemalja regiona navodi se u saopštenju Kopaonik biznis foruma.

Prema januarskom izveštaju Svetske banke, za čitav region Zapadnog Balkana predviđa se umereni rast, od 4,1 odsto u 2022. godini. Sa projektovanim oporavkom rasta predviđa se da će stopa siromaštva u regionu Zapadnog Balkana nastaviti trend pada. Međutim, ukupni pozitivni izgledi za ovaj region i dalje su narušeni rizicima koji se odnose na mogući povratak ograničenja vezanih za pandemiju i, s tim u vezi, iscrpljenost fiskalnog prostora i rastući nivo javnog duga“, kaže Aleksandar Vlahović, predsednik Saveza Ekonomista Srbije.

Čvršćom saradnjom do boljih rezultata

On dodaje i da politika zemalja Zapadnog Balkana treba da se fokusira na rešavanje ključnih strukturnih prepreka otvaranju radnih mesta i ekonomskoj transformaciji. To podrazumeva podizanje ukupne produktivnosti privreda, unapređenje kvaliteta nezavisnih institucija koje regulišu tržište, kao i stvaranje jednakih uslova za sve učesnike u tržišnoj utakmici.

Na predstojećem Kopaonik biznis forumu jedna od ključnih tema biće i neophodnost čvršće saradnje zemalja kao preduslova održivog rasta i razvoja čitavog regiona Zapadnog Balkana.

Promo/Nikola Ilić

 

"Zemlje Zapadnog Balkana se suočavaju sa neminovnom zelenom tranzicijom. Uticaji na klimatske promene, zagađenje i egzistencijalne ekološke krize menjaju temelje ekonomske aktivnosti, izbor potrošača i ponašanje investitora. Prelazak na zeleni put rasta je dugoročni proces i nije nimalo lak", napominje Vlahović.

Kopaonik biznis forum organizuje Savez ekonomista Srbije u partnerstvu sa kompanijom Mastercard.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis