Biznis vesti

Na prodaju još jedan simbol Beograda: Početna cena Geneksove kule 17 miliona evra

Komentari

Autor: Tanjug

21/04/2022

-

12:55

Na prodaju još jedan simbol Beograda: Početna cena Geneksove kule 17 miliona evra
Geneks - Copyright EPA/ANDREJ CUKIC

veličina teksta

Aa Aa

Geneks kula odnosno Zapadna kapija Beograda ponuđena je na prodaju po početnoj ceni od dve milijarde dinara, odnosno oko 17 miliona evra. Stečajni upravnik Generaleksporta je objavio da kulu čini 14.943 kvadratna metra u 28 posebnih delova objeka, poslovni prostori u vanknjižnom vlasništvu od 1.450 kvadrata, poslovni i garažni prostori kao poseban deo objekta na površini od 6.445 kvadratnih metara. Javno nadmetanje za Geneksovu Zapadnu kapiju Beograda zakazano je za 23. maj.

Kao holding kompanija u statusu društvenog preduzeća bavio se međunarodnom i unutrašnjom trgovinom, hotelijerstvom, ugostiteljstvom i vazdušnim saobraćajem.

Unsplash

 

Ova zgrada nije prvi put ponuđena na prodaju. Već deceniju i po ne uspeva da pronađe novog vlasnika. Zdanje visoko 119 metara sa 35 spratova, šest liftova i vidikovcem na ulazu u prestonicu zabravljeno je posle propasti preduzeća "Generaleksport", nekadašnjeg evropskog giganta za uvoz i izvoz. Jedna od najbogatijih jugoslovenskih firmi je, posle propalih pokušaja privatizacije, 2015. godine otišla u stečaj.

Geneks kula je građena u periodu od 1971. do 1980. godine, prema projektu arhitekte Mihajla Mitrovića. Zapadna kapija Beograda je, inače, prva "pametna" zgrada na Balkanu. Kada je izgrađena,  imala je kompjuterski centar iz kojeg su kontrolisani grejanje, hlađenje, elektronika i liftovi.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis