Biznis vesti

Evropska komisija: Konverzijom valuta u rublje formalno se ne krše sankcije

Komentari

Autor: Tanjug

23/04/2022

-

10:00

Evropska komisija: Konverzijom valuta u rublje formalno se ne krše sankcije
Evropska komisija: Konverzijom valuta u rublje formalno se ne krše sankcije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukoliko se za ruski gas bude plaćalo u evrima ili dolarima koji se zatim konvertuju u rusku valutu, kompanije iz EU možda će moći formalno da izbegnu kršenje sankcija protiv Rusije, a da istovremeno uvaže i zahtev Moskve da se za ruski gas isplate vrše isključivo u rubljama, saopšteno je iz Evropske komisije.

Kompanije bi trebale i da zatraže uvođenje dodatne procedure za novčane transakcije, koju bi činala izjava o izvršenju ugovorne obaveze nakon deponovanja odgovarajućeg iznosa u valuti koja nije rublja, prenosi Rojters.

Moskva je upozorila Evropu da rizikuje smanjenje isporuke gasa ako ne bude plaćala u rubljama, nakon što je predsednik Rusije Vladimir Putin u martu izdao dekret kojim se predlaže kupcima ruskih energenata da otvore račune u Gazprombanci za plaćanje u evrima ili dolarima, koji bi potom bili konvertovani u rublje.

Evropska Komisija je ranije ovog meseca saopštila da se ispunjavanjem onih odredbi koje je nametnula Moskva rizikuje kršenje sankcija EU, jer se praktično izvršenjem uplata u stranoj valuti ruskoj banci, koja ih potom konvertuje u rublje, strana valuta ipak stavlja u ruke ruskim vlastima.

Međutim, u novom savetodavnom dokumentu koji je poslat državama članicama, Komisija je poručuje da predlog Moskve nužno ne sprečava sprovođenje procesa plaćanja za gas koji bi bio u skladu sa sankcijama EU uvednim Rusiji zbog sukoba u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Biznis