Nekretnine

Pojačane kontrole na gradilištima zbog visokih temperatura: Preporuka da se od 11 do 16 časova obustavi rad

Komentari

Autor: Tanjug

21/06/2022

-

16:07

Pojačane kontrole na gradilištima zbog visokih temperatura: Preporuka da se od 11 do 16 časova obustavi rad
Ekstremno visoke temperature - Copyright Tanjug/Jaroslav Pap

veličina teksta

Aa Aa

Zamenik direktora Inspektorata za rad Saša Perišić izjavio je danas da su inspekcijski nadzori na gradilištima pojačani i da je do sada podneto dosta prekršajnih prijava zbog nepoštovanja propisa o bezbednosti na radu.

"Imamo pojačane inspekcijske nadzore na gradilištima, upravo zato što je to visokorizična delatnost i zbog visokih temperatura. Inspekcija kontrolište i u popodnevnim, pa i u noćnim časovima rad i preduzimamo uvek zakonom propisane mere", rekao je Perišić Tanjugu.

Perišić je rekao da inspekcija svakodnevno na gradilištima proverava i da li se poštuju preporuke o radu na visokim temperaturama.

"Poznate su naše preporuke da se rad na gradilištima na visokim temperaturama obustavi od 11 do 16 časova, da se radnicima obezbedi dovoljno tečnosti i da rad bude nastavljen kada temperature budu niže", precizirao je Perišić.

Napomenuo je kako su to samo preporuke, ali je dodao da bi poslodavci trebalo da ih poštuju, kako ne bi dolazilo do pregrevanja zaposlenih i njihovog kolabiranja.

Tanjug/Ministarstvo za rad

 

Dodao je da pojedini poslodavci evidentno krše zakonske propise, jer radnici ne nose zaštitnu opremu.

"Radnici ne nose zaštitne kacige i opasače i nalazimo nepropisno montirane građevinske skele. U takvim slučajevima, svakako da se preduzimaju određene mere. Podnosi se prekršajna prijava, a negde kad je u opasnosti život zaposlenih, obustavlja se rad na tom delu gradilišta", navodi Perišić.

On nije mogao da precizira koliko je prekršajnih prijava do sada podneto, ali je rekao kako ih je bilo "prilično".

Preporuka za vas

Na građevini i u poljoprivredi ograničen rad po vrućini - za dva dana 40 prijava nesavesnim poslodavcima

Komentari (0)

Biznis