Briselske vesti

EU: Zamrznuto 13,8 milijardi evra ruske imovine

Komentari

Autor: Tanjug

12/07/2022

-

14:23

EU: Zamrznuto 13,8 milijardi evra ruske imovine
profimedia - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Evropska unija je do sada zamrzla imovinu u vrednosti od 13,8 milijardi evra, koja je u vlasništvu ruskih oligarha, drugih pojedinaca i entiteta sankcionisanih zbog rata Moskve protiv Ukrajine, izjavio je evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

Zvaničnik EU je rekao da je najveći deo sredstava zamrzlo samo pet od 27 država članica EU, pozivajući druge da pojačaju tu aktivnost. Na crnoj listi tog bloka trenutno se nalazi 98 entiteta i skoro 1.160 pojedinaca zbog ruske uloge u Ukrajini, prenosi Rojters.

„U ovom trenutku imamo zamrznuta sredstva oligarha i drugih entiteta u vrednosti od 13,8 milijardi evra, što je ogroman iznos. Ali veoma veliki deo, više od 12 milijardi evra, rezultat je koji dolazi iz pet država članica, tako da moramo da nastavimo da ubeđujemo druge da rade to isto“, rekao je Rejnders novinarima po dolasku na sastanak ministara pravde zemalja EU u Pragu.

On nije naveo kojih je pet zemalja u pitanju.

Izrazio je oččkivanje da će biti postignut konačan politički dogovor posle leta o novom pravnom instrumentu prema kojem bi kršenje ili pokušaj zaobilaženja sankcija postalo krivično delo svuda u EU, što trenutno nije slučaj.

Politika, namenjena obuzdavanju zaobilaženja sankcija putem prenošenja imovine na članove porodice koji nisu sankcionisani, mogla bi da stupi na snagu na jesen.

„Ako to bude slučaj, novac će biti preusmeren u fond za ukrajinski narod kako bi se vratio ukrajinskom narodu nakon konfiskacije imovine“, rekao je Rejnders.

Komesar za pravosuđe EU i nacionalni ministri pravosuđa razgovarali su na sastanku o saradnji sa Evrodžastom, agencijom EU za krivično pravo, o prikupljanju dokaza o navodnim ratnim zločinima u Ukrajini, koju je Rusija napala sa kopna, mora i vazduha prošlog februara, navodi britanska agencija.

Rejnders je rekao da će Evrodžast pohraniti sve dokaze i da će tesno sarađivati sa zemljama članicama bloka, od kojih 14 vodi sopstvene nacionalne istrage o ratu u Ukrajini.

„Najvažnija je veoma dobra koordinacija, kako ne bismo duplirali razne slučajeve i da prikupljamo sve dokaze na istom mestu“, zaključio je on.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa