Region

Opozicija i deo vlasti u Crnoj Gori traže da se Stanivukoviću ponovo zabrani ulazak u tu zemlju

Komentari

Autor: Klix.ba, CdM, Tanjug

17/08/2021

-

12:08

Opozicija i deo vlasti u Crnoj Gori traže da se Stanivukoviću ponovo zabrani ulazak u tu zemlju
Opozicija i deo vlasti u Crnoj Gori traže da se Stanivukoviću ponovo zabrani ulazak u tu zemlju - Copyright Tanjug/Dragan Kujundžić

veličina teksta

Aa Aa

Gradonačelnik Banjaluke Draško Stanivuković, koje je nedavno posetio Crnu Goru, naljutio je brojne Crnogorce izjavom da su oni "izmišljena nacija", a celokupna crnogorska opozicija kao i jedan deo vlasti zatražio da mu ponovo bude zabranjen ulazak u tu zemlju.

Kako su preneli pojedini mediji, Stanivuković (PDP) je tokom posete prosrpskom političaru Vladislavu Dajkoviću u Crnoj Gori doveo u pitanje postojanje crnogorske nacije.

"Ovde Crnogorac kao nacija, mislim da je to izmišljeno", izjavio je on.

Celokupna crnogorska opozicija, kao i jedan do vlasti, su osudili su ovu izjavu gradonačelnika Banjaluke.

Predrag Bošković, poslanik Đukanovićeve opozicione Demokratske partije socijalista rekao je da mlade generacije očigledno nisu zapamtile kako je završio projekt "velike Srbije" s obzirom na to da se sada bave projektom "srpskog sveta".

Ivan Vujović (SDP) je rekao da bi svaka normalna država, nakon ovakvih izjava, banjalučkom vođi pokazala vrata, dok je Aleksandar Damjanović iz nevladinog udruženja "Crnogorska kulturna mreža" čak zatražio ponovnu zabranu ulaska u zemlju.

Osim opozicije, glas su podigli i neki zvaničnici koji su u trenutnoj vlasti.

Reagovali su iz Demokrata koje vodi predsednik Parlamenta Crne Gore Aleksa Bečić te zastupnici Ujedinjene reformske akcije Dritana Abazovića.

Danilo Šaranović iz Demokrata rekao je da je dosta bilo negiranja bilo koje nacije, nazvavši Stanivukovićevu izjavu "sramotnom", dok je Mileta Radovanović iz URA rekao da su svi gosti dobro došli u Crnu Goru, ali da je osnovna kultura da gost poštuje domaćina, odnosno zemlju u koju je došao.

Nisu izostale ni reakcije u Bosni i Hercegovini, a među onima koji je reagovao je i državni parlamentarac SDP-a Saša Magazinović, prenosi Klix.ba.

"Samouverenost u neznanju je odlika današnje političke scene, a ovo je ilustrativan primer. Neka je večna Crna Gora", poručio je Magazinović.

Stanovuković i ranije ljutio Crnu Goru 

Ovo nije prvi put da su Stanivukovićevi politički stavovi i potezi prema Crnoj Gori izazvali nezadovoljstvo u delu javnosti. To se desilo i kada je bio učesnik jedne od brojnih masovnih litija Srpske pravoslavne crkve (SPC), a koje su organizovane kao izraz nezadovoljstva Zakonom o slobodi veroispovesti.

U Crnoj Gori je bio i uhapšen, a jedno vreme mu je bio zabranjen ulazak u ovu zemlju. Ta zabrana mu je nedavno ukinuta.

Nedavno je, tokom boravka u Crnoj Gori, bio na Lovćenu, u Budvi i Baru, a potom i u manastiru Ostrog, gde je razgovarao s monasima.

Stanivuković je to objavio na svom Fejsbuk profilu, uz niz fotografija sa svakog od tih mesta.

"Svi putevi vode prema manastiru Ostrog. Mesto na kojem mnogi traže utehu i isceljenje, mesto okrijepljenja i čvrste vere. Zanoćiti pod Ostrogom, prisustvovati jutarnjoj molitvi, pokloniti se kivotu svetog Vasilija Ostroškog i razgovarati sa monasima koji čuvaju ono najsvetije što kao narod imamo, tradicija je kojoj se iz godine u godinu vraćam", napisao je Stanivuković i dodao:

"Ovde se spajaju duhovno i svetovno, vera i nada, ali i ogleda suštinska povezanost između Crkve i opstanka našeg naroda u najtežim vremenima".

Komentari (0)

Evropa