Region

Šmit: Nedovoljna zastupljenost Hrvata u institucijama BiH

Komentari

Autor: Tanjug

05/09/2021

-

23:41

Šmit: Nedovoljna zastupljenost Hrvata u institucijama BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit ukazao je danas na nedovoljnu zastupljenost Hrvata u centralnim institucijama u Bosni i Hercegovini i istakao potrebu promene izbornog zakona u toj zemlji.


"Gospodin (Željko) Komšić je hrvatski predstavnik u državnom predsedništvu, ali su ga više birali Bošnjaci nego Hrvati. Koliko je sistem komplikovan pokazuje i činjenica da je predstavnik Hrvata (Dragan) Čović izgubio u sučeljavanju s Komšićem", rekao je Šmit na skupu pod nazivom "Evroatlantske perspektive Bosne i Hercegovine" koji je u organizaciji Nemačko-atlantskog društva održan u mestu Nojštad an der Ajh.

On je rekao da se hrvatski deo stanovništva, koji je, kako je istakao, dodatno smanjen iseljavanjem, oseća nedovoljno predstavljenim u "komplikovanim državnim strukturama", prenela je Hina.

Šmit, koji je početkom avgusta preuzeo funkciju Visokog predstavnika za Bosnu i Hercegovinu (OHR), je ukazao i na potrebe promene izbornog zakona.

"Hrvatima se mora dati mogućnost da se osećaju zastupljenima, a ne da sve skupa završi recimo nekim oblikom bojkota izbora", rekao je Šmit ukazujući na opšte izbore u oktobru sledeće godine.

"Sada se postavlja pitanje kako organizovati izborno pravo tako da se država ne podeli na tri entiteta. Kada bi se to dogodilo teritorijalni integritet Bosne i Hercegovine bi bio snažno doveden u pitanje", rekao je Šmit.

On je, takođe, ukazao na to kako je od snažnog iseljavanja najviše pogoden hrvatski deo stanovništva Bosne i Hercegovine.

"Nažalost moramo zaključiti da udeo Hrvata od 15 do 17 odsto u broju stanovnika u Bosni i Hercegovini već odavno ne odgovara stvarnosti", rekao je Šmit.

Na skupu je učestvovao i predsednik Bundestaga Volfgang Šojble.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa