Region

Šmit podržao rad CIK BiH

Komentari

Autor: Tanjug

24/10/2022

-

18:44

Šmit podržao rad CIK BiH
Kristijan Šmit - Copyright Tanjug/STA/Tamino Petelinšek

veličina teksta

Aa Aa

 Visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit podržao je rad Centralne izborne komisije (CIK) BiH i govorio je o nametnutim odlukama o izmeni Izbornog zakona BiH i Ustava Federacije BiH u izbornoj noći.


Smatra da je određene odluke trebalo doneti za BiH i Republiku Srpsku, ali da mu je u ovom trenutku prioritet bila FBiH.

Šmit je izrazio zabrinutost zbog zbivanja u kojima neki nisu bili u stanju da prihvate rezlutate izbora i uputio nedvosmislenu podršku CIK-u.

“Želim da se to shvati u svim delovima zemlje - u zdravim demokratijama, rezultate utvrđuje nezavisna izborna komisija, a ne političke stranke. U ovoj zemlji CIK organizuje izbore, prebrojava glasove i objavljuje rezultate. Njihovo je diskreciono pravo da istraži slučajeve ukoliko se pojave nepravilnosti”, naveo je Šmit i poručio da ne sme biti uvreda i pretnji prema bilo kojem članu ovog tela.

Govorio je i o potrebnim reformama na putu BiH ka EU i u tom smislu o zadatku rešavanja pitanja državne imovine bivše Jugoslavije.

“BiH je jedina bivša jugoslovenska republika koja nije rešila ovo pitanje. Zabrana raspolaganja traje već 17 godina. Svi relevantni akteri su se složili da se ovo pitanje mora rešavati na državnom nivou, ali, ipak, ništa se ne dešava”, naveo je.

“Parlament BiH mora konačno usvojiti zakon na državnoj imovini koji se tiče državne imovine. Da budem jasan - ne radi se o poslovima iza kulisa - radi se jednostavno o tome da se konačno moraju pokrenuti unutar institucija. Obećavam vam da ćemo raditi na održivom i sa zakonskog stanovišta prihvatljimo rešenju. Ništa više i ništa manje”, rekao je Šmit.

O nametnutim izmenama Izbornog zakona BiH i Ustava Federačije BiH, Šmit je rekao da je i sam nezadovoljan razvojem događaja, ali je istakao da su ove odluke morale da se donesu.

"I ja sam nezadovoljan razvojem događaja. Bilo bi bolje da su se domaći političari angažovali u iskrenom dijalogu”, rekao je visoki predstavnik.

Nije bilo spremnosti, podsjetio je, ni po pitanju prvog koraka - finansiranja izbora, kada se desila još jedna od njegovih intervencija.

“Za one s kratkim pamćenjem - dužan sam da omogućim sve što je potrebno za njihovo provođenje. Evropski standardi moraju postati norma. Građanska i ljudska prava moraju biti zagarantovana za sve. Ovo govorim i svim pojedincima u državi. Mnogi u zemlji su pretrpili grozne napade u prošlosti i nemaju dovoljno vere u ono što donosi budućnost. Oni zaslužuju da iskazim svoju podršku za pretrpljeno. Govorimo o diskriminaciji usmerenoj protiv ljudi - ne radi se samo o etničkoj strukturi, klubovima naroda. Radi se o slučaju gđe ne možemo praviti razliku - svi građani BiH zaslužuju da se suprostavimo svim vrstama diskriminacije”, rekao je i dodao da će naknadno nastojati da sve izrečeno biti i obezbeđeno.

Dodao je da nije napravio revoluciju, nego je sledio ono što je bilo zacrtano u odlukama Ustavnog suda FBiH, preneli su sarajevski mediji.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa