Evropa

Nemačka pozvala EU da uvede sankcije Dodiku

Komentari

Autor: Tanjug

13/12/2021

-

17:38

Nemačka pozvala EU da uvede sankcije Dodiku
Nemačka pozvala EU da uvede sankcije Dodiku - Copyright Tanjug AP/AP Photo

veličina teksta

Aa Aa

Nemačka Vlada pozvala je danas Evropsku uniju da uvede sankcije članu Predsedništva BiH Miloradu Dodiku.

Prema navodima Rojtersa, Dodikovi pokušaji da odvoji Republiku Srpsku iz oružanih snaga BiH, pravosudnog i poreskog sistema su neprihvatljivi za Nemačku.

"Njegovi pokušaji da se odvoji su neprihvatljivi, a to znači, takođe, da sadašnji režim sankcija treba sada iskoristiti i protiv gospodina Dodika, za šta sam se zalagala ovde (u Briselu)", izjavila je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok, nakon sastanka sa kolegama u Briselu.

Berbok je ponovila komentare njenog prethodnika, bivšeg ministra spoljnih poslova Hajka Masa, dan pre nego što su se sastali ministri EU da razgovaraju o situaciji u BiH.

Lideri EU će detaljnije razgovarati o situaciji na Balkanu na samitu evropskog bloka sa njihovim istočnim susedima u sredu, dodaje britanska agencija.

Dodik: Uzvratićemo kontramerama

Srpski član Predsedništva BiH Milorad Dodik rekao je, povodom poziva i pretnji sankcijama i ukidanjem investicija, zbog namere Republike Srpske da vrati nadležnosti, da ni Srpska nije bez kontramera.

"Možda će neki pokušati da ismeju ovo što ću reći, ali ni Srpska nije bez kontramera. Ako Nemačka uvede sankcije, uzvratićemo. Nisam slep da ne znam šta su Amerika i Nemačka. Ali moja poruka je - preterali ste. Sve ste učinili da zamrzimo BiH, a nikada je nismo ni voleli", rekao je Dodik, prenela je Srna.

On je odbacio navode da bi građani ili cela Republika Srpska mogli da budu u problemu, te dodao da nije zabrinut, kao da ni narod ne treba da brine.

"Ne apsolutno. Razumem da je u svesti ostalo sećanje na sankcije, u kojima su nas hermetički zatvorili. Toga sada više nema. Hoće li tamo neko nešto reći, to nas preterano ne zanima", rekao je Dodik.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa