Evropa

Lideri Saveta Evrope osudili agresiju Rusije na Ukrajinu: Poziv Moskvi da se vrati na put diplomatije

Komentari

Autor: Tanjug

08/03/2022

-

15:09

Lideri Saveta Evrope osudili agresiju Rusije na Ukrajinu: Poziv Moskvi da se vrati na put diplomatije
Lideri Saveta Evrope osudili agresiju Rusije na Ukrajinu: Poziv Moskvi da se vrati na put diplomatije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Lideri Saveta Evrope u zajedničkom saopštenju osudili su, kako su naveli, agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, ponovili podršku teritorijalnom integritetu Ukrajine i pozvali Rusiju da poštuje humanitarno pravo i da zaustavi vojnu operaciju u Ukrajini.

"Najoštrije osuđujemo ničim izazvanu agresiju Ruske Federacije na Ukrajinu, neopravdani vojni napad jedne države članice Saveta Evrope na drugu državu članicu. Ponavljamo nepokolebljivu podršku nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine unutar njenih međunarodno priznatih granica”, poručili su lideri Saveta Evrope.

U saopštenju koje su potpisali predsedavajući Komiteta ministara Saveta Evrope Luiđi Di Majo, predsednik Parlamentarne skupštine Saveta Evrope Tini Koks i generalna sekretarka Saveta Evrope Marija Pejčinović Burić podseća se da je Komitet ministara 25. februara odlučio da suspenduje Rusku Federaciju iz Saveta Evrope i pozvao Moskvu na prekid vojnih dejstava u Ukrajini.

U danšnjem saopštenju lideri Saveta Evrope pozivaju zvanični Kremlj da primeni odluke Evropskog suda za ljudska prava i da se uzdrži od vojnih napada na civile i civilne objekte, da osigura bezbednost zdravstvenih ustanova, osoblja i vozila hitne pomoći, da obezbedi nesmetan pristup civilnog stanovništva bezbednim putevima evakuacije, zdravstvenoj zaštiti i hrani, kao i da obezbedi brz i nesputan prolaz humanitarne pomoći i kretanje humanitarnih radnika.

"Savet Evrope ponavlja poziv ruskim vlastima da se pridržavaju principa i vrednosti demokratije, ljudskih prava i vladavine prava koje Savet Evrope zastupa na svojoj teritoriji. Ruska Federacija mora garantovati svim licima pod njenom jurisdikcijom prava i slobode sadržane u Evropskoj konvenciji o ljudskim pravima, uključujući pravo na slobodu i bezbednost, slobodu izražavanja i slobodu okupljanja", navodi se u saopštenju.

Lideri Saveta Evrope su u zajedničkom saopštenju ponovili poziv Moskvi da zaustavi agresiju, vrati se na put diplomatije i potpuno se posveti evropskim vrednostima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa