Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev zahvaljuje Americi na novoj vojnoj pomoći, raste broj žrtava u Časiv Jaru

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/07/2022

-

08:36

RAT U UKRAJINI Kijev zahvaljuje Americi na novoj vojnoj pomoći, raste broj žrtava u Časiv Jaru
RAT U UKRAJINI Kijev zahvaljuje Americi na novoj vojnoj pomoći, raste broj žrtava u Časiv Jaru - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, Andrew Kravchenko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 139. dan rata u Ukrajini. Regionalni zvaničnici saopštili su kako je na Nikolajev ruska vojska ispalila šest raketa, kao i da su prilikom granatiranja Harkova ubijene tri osobe. Takođe, broj stradalih u u ruskom raketnom napadu na stambenu zgradu u ukrajinskoj Donjeckoj oblasti porastao je na 34. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski naredio je ukrajinskoj vojsci da povrati priobalna područja na jugu zemlje. Ruski i ukrajinski lider razgovarali su sa predsednikom Turske o problemu snabdevanja žitaricama putem Crnog mora u jeku rata. U Evropi, pitanje energenata ostalo je jedno od najvažnijih - protok ruskog gasa do Nemačke putem Severnog toka 1 je potpuno zaustavljen zbog remonta, a pitanje je i da li će ponovo biti pušten.

Ključni događaji:

  • Šest ruskih raketa ispaljeno na Nikolajev, tvrde regionalne vlasti
  • Zelenski naredio vojsci da povrati teritorije na jugu zemlje
  • Potpuno obustavljena isporuka gasa kroz Severni tok 1
  • Putin potpisao ukaz kojim Ukrajincima olakšava proceduru dobijanja ruskih pasoša, Kijev traži nove sankcije Zapada zbog toga
  • Zelenski i Putin razgovarali odvojeno sa Erdoganom o problemu izvoza žitarica Crnim morem
  • Broj poginulih u napadu na zgradu u Donjecku porastao na 34
  • Rusija: Sutra sastanak u Istanbulu u vezi izvoza ukrajinskog žita
  • EU odobrila milijardu evra pomoći Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.17 Zelenski pohvalo "modernu artiljeriju"

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je pohvalio uspeh "moderne artiljerije" nakon što je vojska njegove zemlje pogodila još jedno rusko skladište municije. "Okupator je već osetio šta je moderna artiljerija, i neće biti bezbedni na bilo kom delu naše zemlje koju su okupirali", rekao je Zelenski. Ukrajinska vojska koristi HIMARS raketne sisteme koje su joj poslale SAD.

22.55 Guverner Brjanska: Granatirano selo, nema povređenih

Guverner ruskog grada Brjanska Oleksandar Bogomaz izjavio je da su ukrajinske snage granatirale selo Bela Berezka sa oko 18 minobacačkih granata, ali da nema žrtava niti povređenih.

22.07 Uhapšen muškarac zbog pokušaja atentata na zvaničnicu u Melitopolju

Policija Zaporoške oblasti uhapsila je diverzanta koji je pokušao da izvrši atentat na načelnicu odeljenja za obrazovanje u Melitopolju Jelenu Šapurovu, izjavio je danas prvi čovek regionalne vojno-civilne administracije Vladimir Rogov. Prema njegovim rečima, osumnjičeni Jaroslav Žuk je uhapšen u Melitopolju jer je 17. juna 2022. godine pokušao da izvrši atentat na Šapurovu.

20.56 Lego prekida sve poslovne aktivnosti u Rusiji

Najveći svetski proizvođač igračaka, danski Lego, objavio je danas da će prekinuti sve svoje poslovne aktivnosti u Rusiji, što znači da će prestati i sa zapošljavanjem svog moskovskog osoblja, kao i partnerstvo s kompanijom koja je upravljala 81 radnjom u Rusiji.

Predstavnik kompanije Lego poručio je da je odlučeno da "na neodređeno vreme prekine komercijalne operacije u Rusiji, s obzirom na kontinuirani poremećaj u operativnom okruženju", prenosi Gardijan.

20.40 Evropska svemirska agencija prekida saradnju s Rusijom u misiji istraživanja Marsa

Evropska svemirska agencijaprekida saradnju sa Rusijom na misiji lansiranja prvog evropskog rovera, napravljenog da traži znakove života na Marsu, objavljeno je iz te agencije. 

18.37 Broj mrtvih u ruševinama u Časiv Jaru popeo se na 43

Broj mrtvih ispod srušenog stambenog bloka u gradu Časiv Jaru u Donjeckoj oblasti danas je dostigao 43, a spasilačke službe već četiri dana pretražuju zgradu nakon ruske raketne paljbe, saopštile su službe za vanredne situacije.

Dosad je očišćeno više od 420 tona ruševina, ispod kojih je spaseno devetoro ljudi, prenosi Rojters.

17.59 Proruske snage: Napadi na nuklearku mogu da izazovu katastrof

Ukrajinski napadi na Energodar u regionu Zaporožje mogli bi da izazovu katastrofu u nuklearnoj elektrani, koja bi onda ugrozila ne samo Ukrajinu, već celu Evropu, saopštila je danas lokalna proruska vojno-civilna administracija.

15.50 Kijev: Gađali smo rusko skladište municije u Novaja Kahovki

Ukrajinske vlasti potvrdile su danas da su njihove snage gađale tokom noći rusko skladište municije u Novaja Kahovki na jugu Ukrajine, koja je pod kontrolom ruskih snaga. Napad je doveo do ogromne eksplozije, a kako prenosi AP, preciznost kojom je izvršen ukazuje na to da su ukrajinske snage koristile višecevni bacač raketa HIMARS, koje su isporučile SAD. TASS dodaje, pozivajući se na predstavnika lokalne civilno-vojne administracije, da je 90 osoba povređeno u raketnom napadu ukrajinskih snaga na grad Novaja Kahovka u Hersonskoj oblasti.

14.20 Konašenkov: Iskander uništio američki raketni sistem Harpun

Ruski raketni sistem Iskander uništio je američki antibrodski raketni sistem Harpun u regionu Odesa, izjavio je danas portparol ministarstva odbrane general-major Igor Konašenkov. "U oblasti naselja Berezan u regionu Odesa, Iskander je uništio američki Harpun", naveo je on, prenosi TASS.

13.40 EU do sada zamrzla 13,8 milijardi evra ruske imovine

Evropska unija je do sada zamrzla imovinu u vrednosti od 13,8 milijardi evra, koja je u vlasništvu ruskih oligarha, drugih pojedinaca i entiteta sankcionisanih zbog rata Moskve protiv Ukrajine, izjavio je danas evropski komesar za pravosuđe Didije Rejnders.

11.48 Šmihal zahvalan SAD za novih 1,7 milijardi dolara pomoći

Premijer Ukrajine Denis Šmihal zahvalio je danas Sjedinjenim Američkim Državama na "neverovatnoj podršci", nakon što je Ukrajina dobila dodatnih 1,7 milijardi dolara finansijske pomoći. Šmihal je potvrdio dobijanje granta, za koji je u subotu rekao da će doći iz povereničkog fonda jednog donatora, koji su stvorili Međunarodna banka za rekonstrukciju Svetske banke, Međunarodna asocijacija za razvoj i Američka agencija za međunarodni razvoj, preneo je Rojters.

11.20 EU odobrila milijardu evra pomoći Ukrajini

Savet EU danas je odobrio isplatu od milijardu evra nove makrofinansijske pomoći Ukrajini u vidu zajmova vladi u Kijevu, koja bi trebalo da pokrije hitne potrebe ove ratom zahvaćene zemlje. U Briselu navode da je današnji predlog dopuna podršci koju je EU već pružila Ukrajini u prvoj polovini godine, koja uključuje hitan zajam od 1,2 miljarde evra, i naglašavaju da ukupna do sada izdvojena makrofinansijaks pomoć Ukrajini iznosi 2,2 milijarde evra.

12.19 Kremlj: Nije bilo razgovora o ponovnom pokretanju pregovora

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da nije bilo razgovora o ponovnom pokretanju mirovnih pregovora sa Kijevom, više od četiri meseca od početka sukoba u Ukrajini. Prema njegovim tvrdnjama, mnogi Ukrajinci žele da postanu ruski državljani, dan nakon što je Moskva objavila dekret kojim se pojednostavljuju pravila za državljane Ukrajine da dobiju ruski pasoš, prenela je agencija RIA Novosti. Ruski predsednik Vladimir Putin potpisao je juče ukaz kojim se olakšava procedura za državljane Ukrajine da dobiju ruski pasoš.

11.55 Rusija: Sutra sastanak u Istanbulu u vezi s izvozom ukrajinskog žita

Nova runda pregovora Rusije, Ukrajine, Turske i Ujedinjenih nacija o izvozu ukrajinskog žita biće održana sutra u Istanbulu, saopštio je zvaničnik Ministarstvo spoljnih poslova Rusije agenciji Interfaks. Da će se o problemu ukrajinskog izvoza žita iz luka razgovarati ponovo 13. jula u Istanbulu, ruskoj agenciji izjavio je zvaničnik ministarstva Petar Iljičev. Očekuje se da se će na razgovorima učestvovati ukrajinski predstavnici, kao i predstavnici UN u svojstvu posmatrača.

11.05 DNR: Odluka suda po žalbama stranih državljana do kraja jula

Odluka po žalbama stranih državljana, koje je sud samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR), u ukrajinskom regionu Donbasa, osudio na smrt biće doneta do kraja jula, saopštio je ministar pravde DNR Jurij Sirovatko, a prenosi agencija Interfaks.

Dvojica Britanaca, Ejden Aslin (28) i Šon Piner (48), kao i marokanski državljanin Sadun Brahim, koji su bili angažovani u ukrajinskim oružanim snagama, osuđeni su 9. juna na smrt pred najvišim sudom samoproglašene Donjecke narodne Republike (DNR) zbog "učešća u neprijateljstvima na strani ukrajinskih oružanih snaga u svojstvu plaćenika".

profimedia

 

10.41 Džoana: Ishod rata će se odlučiti na bojnom polju

Zamenik generalnog sekretara NATO-a Mirče Džoana je u intervjuu za Euronews Rumunija govorio o ratu u Ukrajini i doveo u pitanje mogućnost da se nađe diplomatsko rešenje. U mirovne pregovore više ne veruje jer "nema političkih uslova za tako nešto" i smatra da će se "ishod rata odlučivati na bojnom polju". Više o tome u posebnoj vesti.

Euronews Romania/Screenshot

 

10.35 Ukrajinski izvori: Najmanje 12 osoba ranjeno u granatiranju Nikolajeva

Najmanje 12 osoba je ranjeno u ruskom granatiranju ukrajinskog grada Nikolajeva na jugu Ukrajine, saopštio je danas načelnik regionalne vojne uprave Vitalij Kim. Kako je rekao, rakete iz višecevnih raketnih bacača pogodile su dve medicinske ustanove i stambene zgrade, preneo je Rojters. "Za sada ima 12 ranjenih", naveo je Kim u objavi na Telegramu. Prethodno je gradonačelnik Nikolajeva Oleksandr Senkevič saopštio da u gradu ođekuju eksplozije.

09.11 Kijev u Pragu organizovao izložbu zaplenjenog ruskog oružja

Ruska vojna oprema, koju su zaplenile ukrajinske oružane snage tokom sukoba, izložena je u češkoj prestonici Pragu, prenosi BBC. Izložba ratnih trofeja, koja uključuje oštećeni tenk T-90, PVO raketni sistem BUK i samohodnu haubicu MSTA, predstavljena je na Letnoj ravnici, velikom otvorenom prostoru nedaleko od Praškog zamka.

08.32 Gradonačelnik: Snažne eksplozije u Nikolajevu

U Nikolajevu su se čule snažne eksplozije, saopštio je jutros gardonačelnik Oleksandr Senkevič. On je pozvao građane da ne napuštaju skloništa, prenosi Unian. Nikolajev se nalazi na jugu Ukrajine.

08.15 Rusija: U napadu na Novu Kahovku poginulo šest osoba

Broj poginulih u ukrajinskom granatiranju Novaje Kahovke u regionu Hersona, tokom pokušaja da povrati ovu oblast, porastao je na sedam, a povređeno je blizu 60 ljudi, saopštio je danas načelnik ruske lokalne civilno-vojne administracije Vladimir Leontjev. "Broj mrtvih je već porastao na sedam, sa još oko 60 povređenih ljudi", rekao je Leontjev, uz napomenu da bi ovaj broj mogao da raste, prenosi TAS S. Ruski zvaničnik je izjavio da je još mnogo ljudi ostalo pod ruševinama, kao i da povređeni transportuju u bolnice, ali da su mnogi ljudi i dalje "zarobljeni u svojim stanovima i kućama".

08.00 Saliven: Verujemo da će Iran obezbediti Rusiji vojne dronove

SAD veruju da se Iran sprema da Rusiji obezbedi i do nekoliko stotina bespilotnih letelica, uključujući i one koji mogu da nose oružje, rekao je novinarima američki savetnik za nacionalnu bezbednost DŽejk Saliven. On je kazao i da SAD imaju informacije koje ukazuju na to da se Iran sprema da obuči ruske vojnike da koriste te dronove, preneo je Rojters. Iran je prvi put pokrenuo program vojnih dronova 80-ih godina, tokom rata sa Irakom.

07.45 Ukrajinska kontraofanziva na Herson

Ukrajinska vojska saopštila je da je u ponedeljak uveče započela kontraofanziva protiv ruskih snaga koje su okupirale delove južne ukrajinske regije Herson. 

7.30 Ukrajina: Broj poginulih u Donjecku porastao na 34

Broj poginulih u višespratnici, pogođenoj u raketnom napadu ruskih snaga 9. jula u gradu Časiv Jar u Donjeckoj oblasti, povećao se na 34, saopštio je danas načelnik Donjecke regionalne vojne uprave Pavlo Kirilenko. On je na Telegramu napisao da su spasioci iz ruševina izvukli devet povređenih osoba, a da je među poginulima i jedno dete, prenosi Unian. Kirilenko je naveo da je očišćeno oko 70 odsto ruševina i da se akcija spasavanja nastavlja.

Associated Press

07.00 Johanson: U EU oko 3,7 miliona ukrajinskih izbeglica

Više od tri miliona ukrajinskih izbeglica već se vratilo u Ukrajinu iz EU, dok je oko 3,7 miliona ljudi ostalo u zemljama Unije, izjavila je evropska komesarka za unutrašnje poslove Ilva Johanson na konferenciji za novinare. "Podatak koji imamo je da je 6,7 miliona Ukrajinaca ušlo u Evropsku uniju i da se oko tri miliona vratilo", rekla je ona, preneo je TAS S. Prema njenim rečima, postoje izveštaji da se 3,5 miliona vratilo u Ukrajinu, dok se 3,7 miliona prijavilo za privremenu zaštitu.

06.35 Guverner Harkova: Tri osobe ubijene u ruskom raketiranju

Tri osobe su ubijene i 22 ranjene u jučerašnjem  raketiranju severoistočnog ukrajinskog grada Harkova, saopštio je lokalni guverner. Zvaničnik iz predsedništva u Kijevu je rekao da je pogođeno stambeno naselje, kada je Rusija ispalila projektile iz višecevnih raketnih bacača, preneo je Rojters. Ranije su ukrajinski mediji preneli da je pogođena jedna višespratnica, a spasilački timovi su odmah izasli na teren.

06.05 Potpuno obustavljena isporuka gasa kroz Severni tok 1

Od juče više ne teče gas ka Nemačkoj kroz gasovod Severni tok 1, a neizvesno je da li će, posle desetodnevnog remonta, ponovo teći isporuke. Od šest sati ujutro je, kako je najavljeno, zbog remonta, obustavljen tok gasa, prenose nemački mediji izjavu neimenovanog portparola kompanije "Nord Stream AG".

Komentari (0)

Evropa