Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski planira sastanak sa Đinpingom, Podoljak kritikovao Kinu jer se "kladi na agresora"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

25/02/2023

-

08:51

RAT U UKRAJINI Zelenski planira sastanak sa Đinpingom, Podoljak kritikovao Kinu jer se "kladi na agresora"
RAT U UKRAJINI Zelenski planira sastanak sa Đinpingom, Podoljak kritikovao Kinu jer se "kladi na agresora" - Copyright Tanjug/AP/Kateryna Klochko, Emilio Morenatti, Evgeniy Maloletka, Ariel Schalit

veličina teksta

Aa Aa

Danas se navršava 366 dana od rata u Ukrajini. Juče je u mnogim delovima Evrope obeležena godišnjica od napada. Evropska unija je takođe odobrila deseti paket sankcija Rusiji, a sa druge strane Svetska banka je usmerila  još 2,5 milijarde dolara pomoći za Ukrajinu. Kina je na godišnjicu objavila i dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore.

Ključne stvari

  • Na godišnjicu rata Kina objavila dokumnent u kojem detaljno iznosi svoj stav o ratu
  • G7 uvodi mere protiv trećih strana u ratu
  • Svetska banka odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu
  • EU dogovorila deseti paket sankcija Rusiji
  • Ukrajinska vojska: Rusija udvostručila flotu u Crnom moru, mogući udari

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dešavanja u Ukrajini možete pratiti iz minuta u minut u našem LIVE blogu

22.35 Hrvatska se priprema za slanje 14 helikoptera u Ukrajinu

Hrvatska je počela operaciju slanja 14 transportnih helikoptera u Ukrajinu - 12 helikoptera MI 8 MTV-1 i dva helikoptera MI 8 T, objavio je Jutarnji list.

Prema dostupnim informacijama, više helikoptera u ovom trenutku nalazi se u prostorima Vazduhoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici, gde zaposleni rešavaju sve potrebne tehničke pripreme. Opširnije u posebnoj vesti

19.37 Šolc zatražio podršku Indije za izolaciju Rusije

Nemački kancelar Olaf Šolc zatražio je od indijskog premijera Narendre Modija da Indija podrži, ili bar da ne blokira napore Zapada da izoluje Rusiju zbog razornog rata protiv Ukrajine.

Nakon razgovora sa indijskim premijerom Šolc je naglasio da su zbog rata u Ukrajini zemlje u razvoju negativno pogođene nestašicom energije i hrane, izrazivši nadu da će Indija pomoći da se osiguraju kritične zalihe hrane za ugrožene zemlje Azije, Afrike i Amerike, preneo je AP.

Modi nije odstupio od svog opreznog pristupa, rekavši da Indija želi da se sukob okonča dijalogom i diplomatijom. "Indija je spremna da pruži svoj doprinos svakoj mirovnoj inicijativi", dodao je premijer Modi.

17.47 Rusija obustavila dotok nafte Poljskoj preko naftovoda Družba

Izvršni direktor poljske nafne kompanije PKN Orlen Daniel Obajtek saopštio je da je Rusija obustavila dotok nafte preko naftovoda Družba, ali da je PKN Orlen spremna za ovu situaciju.

"Rusija je zaustavila dotok nafte u Poljsku, a za to smo spremni. Iz Rusije dolazi samo 10 odsto sirove nafte, zamenićemo je naftom iz drugih izvora", rekao je Obajtek, prenosi Rojters.

AP Photo/Sven Kaestner, File

 

16.35 Androniku: Identifikacija žrtava mogla bi da traje decenijama

Forenzički antropolog Fotis Androniku iz Medjunarodne komisije za nestale osobe (ICMP) izjavio je da bez značajne pomoći ukrajinskih vlasti i međunarodne zajednice identifikacija žrtava rata u Ukrajini može da potraje decenijama.

"S obzirom na druge slučajeve na kojima sam radio i na osnovu iskustva, rekao bih da će proces identifikacije žrtava u Ukrajini potrajati mnogo, mnogo godina", izjavio je Androniku za britanski "Independent".

Androniku je naveo primer Kipra, gde ni posle 48 godina od sukoba nije identifikovano 50 odsto žrtava. "Ukrajina je unikatna po tome što je započela istragu slučajeva nestalih osoba dok konflikt još traje", rekao je Androniku.

15.01 Šetnja za Ukrajinu u Novom Sadu

Nekoliko stotina ljudi okupilo se danas u Novom Sadu gde je održana šetnja za Ukrajinu, javlja reporterka Euronews Srbija. Organizatori skupa su Rusko demokratsko društvo i Ruski antiratni pokret.

13.50 Kirbi: Rusija bi mogla da pošalje Iranu borbene avione

Američki zvaničnici veruju da bi Rusija mogla da snabde Iran borbenim avionima, izjavio je portparol Bele kuće za nacionalnu bezbednost Džon Kirbi. Kirbi je novinarima rekao da je "Iran podržavao ruski rat u Ukrajini mesecima", preneo je "Politiko".

"Rusija nudi neviđenu defanzivnu saradnju, uključujući projektile, elektroniku i protivvazdušnu odbranu", tvrdi Kirbi i napominje da Iran takođe "traži da kupi jurišne helikoptere, radare i avione za vežbu".

13.21 Zelenski: Sad treba uvesti sankcije Rosatomu i ruskoj nuklearnoj industriji

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas, nakon što je zvanično objavljeno da je Evropska unija uvela deseti paket sankcija Rusiji, da sada treba uvesti sankcije Rosatomu, ruskoj državnoj korporaciji za atomsku energiju.

"Deseti paket sankcija cilja rusku vojnu industriju, propagandu i finansijski sistem. Pritisak na ruskog agresora se mora povećati. Očekujemo odlučne korake protiv Rosatoma i ruske nuklearne industrije, a takođe očekujemo i veći pritisak na vojsku i bankarstvo", naveo je Zelenski na Tviteru.

12.28 Ključne bitke u dosadašnjem toku rata

Rusija je prošle godine zauzela neke ključne gradove i strateške luke, a Ukrajina je pokrenula više kontraofanziva kako bi povratili izgubljene teritorije. Koje su to ključne bitke obeležile sukob pročitajte u posebnom tekstu.

12.27 Ukrajinsko tužilaštvo: Ubijeno najmanje 461 dete od početka ruskog napada

Kancelarija generalnog tužioca Ukrajine saopštila je danas da je tokom ruskih napada na tu zemlju ubijeno najmanje 461 dete, a ranjeno 927. Takođe, 349 dece se vodi kao nestalo, dodala je kancelarija citirajući državnu policiju, preneo je "Kijev independent". Dodaje se da broj ubijene dece nije porastao od 19. februara, ali da je broj ranjene dece usled ruskih napada povećan.

12.25 Borelj: Nove sankcije potvrda odlučnosti EU da uništi rusku ratnu mašineriju

Visoki predstavnik Evropske unije za spoljnu i bezbednosnu politiku Žozep Borelj saopštio je danas da je EU novim,10. paketom sankcija Rusiji obuhvatila više od 120 fizičkih i pravnih lica i uvela značajna ograničenja uvoza i izvoza sa ciljem da uništi "rusku ratnu mašineriju".

"Našom listom ciljamo na one koji su odgovorni za deportaciju i prisilno usvajanje najmanje 6.000 ukrajinske dece. Ovo je jasno kršenje međunarodnog prava, uključujući Ženevsku konvenciju, kao što sam rekao juče u Savetu bezbednosti UN", dodao je visoki predstavnik EU.

Tanjug/AP/Virginia Mayo

 

12.14 Makron pozvao Kinu da pomogne da se izvrši pritisak na RUS da se postigne mir

Predsednik Francuske Emanuel Makron pozvao je Peking da pomogne da se izvrši pritisak na Rusiju kako bi se "zaustavila agresija” u Ukrajini i postigao mir. On je najavio da će otići u Kinu početkom aprila, tokom posete sajmu poljoprivrede, prenela je francuska BFM TV.

"Kina danas mora da nam pomogne da izvršimo pritisak na Rusiju da nikada ne uporebi ni hemijsko ni nuklearno oružje (...) i da prekine ovu agresiju pre pregovora", istakao je on.

12.09 Podoljak kritikovao Kinu jer se "kladi na agresora"

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihailo Podoljak kritikovao je danas Kinu jer se "kladi na agresora", nakon ponovljenih poziva Pekinga na političko rešenje ukrajinskog rata.

"Ako tvrdite da ste svetski igrač, ne nudite nerealne planove. Ne kladite se na agresora koji krši međunarodno pravo i izgubiće ovaj rat", tvitovao je Podoljak.

10.04 CNN: Obaveštajci SAD tvrde da je Kina blizu odluke da isporuči dronove Rusiji

Američki obaveštajci sugerišu da Peking razmatra da Moskvi obezbedi bespilotne letelice i municiju za upotrebu u ratu u Ukrajini, saopštila su za CNN tri izvora upoznata sa obaveštajnim podacima.

Verovatno je da Peking još nije doneo konačnu odluku o tome, ali su pregovori Rusije i Kine o ceni i obimu isporuke u toku, prema ovim izvorima, navodi američka televizija.

Kako su saopštili izvori, od početka rata, Rusija je više puta tražila bespilotne letelice i municiju od Pekinga, a kinesko rukovodstvo je tokom poslednjih nekoliko meseci aktivno raspravljalo o tome da li da pošalje tu vrstu pomoći ili ne.

09.38 Šta se krije iza plana Pekinga za rešavanje ukrajinske krize?

Kina je juče, tačno godinu dana od početka rata u Ukrajini, objavila dokument od 12 tačaka u kom se iznosi stav o ovom sukobu, a istovremeno se poziva i na prekid vatre i pregovore o mirovnom sporazumu. 

Dokument je naslovljen "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", a u njemu kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će se Peking "nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora". Šta se kije iza - opširnije u posebnom tekstu?

Tanjug/AP/Ng Han Guan

 

08.51 Blinken: Međunarodna zajednica je uz Ukrajinu, osuđujemo ruske zločine

Najveći deo međunarodne zajednice više puta je osudio rusko kršenje Povelje UN i odbacio nezakonit pokušaj Rusije da zauzme ukrajinsku teritoriju, izjavio je američki državni sekretar Entoni Blinken, saopštio je Stejt department. “U četvrtak je 141 država glasala u Generalnoj skupštini za rezoluciju koja reafirmiše ključne principe suvereniteta i teritorijalnog integriteta, osuđuje ruske zločine, izražava podršku pravednom i sveobuhvatnom miru, u skladu sa Poveljom Ujedinjenih nacija”, poručio je Blinken juče na sednici Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija.

08.47 Trudo: Kanada uvodi nove sankcije Rusiji, poslaće još tenkova Ukrajini

Premijer Kanade Džastin Trudo izjavio je da će njegova zemlja uvesti nove sankcije Rusiji i poslati još četiri borbena tenka tipa Leopard 2 Ukrajini. Nove sankcije će biti usmerene protiv 129 osoba, među kojima su zamenici premijera Rusije i drugi državni zvaničnici, kao i protiv 63 entiteta, rekao je Trudo novinarima, prenosi Rojters. Kanada će pomoći Ukrajini i oklopnim vozilom za popravku tenkova, a Kijev će od Otave dobiti i više od 5.000 komada municije.

08.44 Rusiji suspendovano članstvo u FATF

Međudržavno telo za kontrolu i sprečavanje pranja novca FATF suspendovalo je članstvo Rusije, uz obrazloženje da ratom koji vodi u Ukrajini krši principe te organizacije.

FATF ( Financial Action Task Force) je međunarodno telo osnovano u Parizu 1989. godine s ciljem da razvija i unapređuje politiku za efikasnu borbu protiv pranja novca i finansiranja terorizma, kao i da prati sprovođenja mera za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma u zemljama članicama. U pitanju je odluka bez presedana u okviru FATF, i odobrile su je sve zemlje članice na plenarnoj sednici održanoj u petak, prenosi Rojters.

Anatolij Antonov, ruski ambasador u Sjedinjenim Državama, osudio je odluku kao "opasan korak", rekavši da će narušiti globalne napore u borbi protiv pranja novca, finansiranja terorizma i širenja oružja za masovno uništenje, prenela je ruska agencija TASS.

Iako suspendovana, Rusija ostaje članica organizacije, a glavne posledice odluke biće da će joj biti zabranjeno da prisustvuje sastancima i pristup dokumentima, saopštio je FATF.

08.36 Zelenski planira sastanak sa Sijem, za sada bez odgovora Kine

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski saopštio je da planira da se sastane sa kineskim predsednikom Si Đinpingom, kako bi razgovarali o predlozima Pekinga o okončanju rata u Ukrajini. U obraćanju, povodom prve godišnjice rata u Ukrajini, on je juče rekao da kineski predlog signalizira da je Peking uključen u potragu za mirom, prenosi BBC.

08.29 Ukrajinska vojska: Rusija udvostručila flotu u Crnom moru, mogući udari

Ukrajinska vojska saopštila je da je Rusija juče  udvostručila broj aktivnih brodova u Crnom moru, predviđajući da je ovo priprema za raketne udare, prenosi Rojters. Ruska mornarica redovno je lansirala rakete iz crnomorske flote, ciljajući ukrajinsku infrastrukturu i objekte za proizvodnju električne energije. 

"U Crnom moru se udvostručila flota ratnih brodova u odnosu na jutros, sada je osam brodova", navela je vojna komanda južnog regiona na Fejsbuku. 

08.23 EU dogovorila deseti paket sankcija Rusiji

Na godišnjicu početka ruske invazije na Ukrajinu Evropska unija je odobrila deseti paket sankcija Rusiji, objavljeno je na zvaničnom Tviter nalogu Švedskog predsedavanja Unijom. Paket uključuje mere kao što su stroža ograničenja izvoza u pogledu dvostruke upotrebe tehnologije.

Tu su i ciljane mere protiv pojedinaca i entiteta koji podržavaju rat, šire propagandu ili isporučuju dronove koje je Rusija koristila u ratu, ali i mere protiv ruske kampanje dezinformacija. Opširnije u posebnom tekstu.

08.13 Svetska banka odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu

Svetska banka saopštila je juče da je odobrila još 2,5 milijarde dolara za Ukrajinu, a izdvojena sredstva treba da pomognu budžet ove zemlje.

"Sredstva koja je obezbedila Agencija SAD za medjunarodni razvoj (USAID) biće dostavljena vladi Ukrajine", navodi se u saopštenju, prenosi Rojters. U saopštenju se dodaje da će sredstva biti dostavljena Ukrajini nakon što Svetska banka odobri rashode.

08.01 G7 uvodi mere protiv trećih strana u ratu

Grupa zemalja G7 saopštla je da će preduzeti niz akcija protiv aktera iz zemalja koje "podržavaju ruski rat" u Ukrajini.

"Da bismo sprečili ove aktivnosti širom sveta, preduzimamo akcije protiv aktera iz trećih zemalja koji materijalno podržavaju ruski rat u Ukrajini. Pozivamo treće zemlje ili druge međunarodne aktere koji žele da izbegnu ili naše mere da prestanu da pružaju materijalnu podršku ruskom ratu ili se suoče sa teškim troškovima", navodi se u saopštenju.

07.46 Godišnjica početka invazije obeležena na ključnim tačkama u Evropi

Stanovnici ukrajinske prestonice mirni su i veruju u pobedu, dok je Kremlj neobično tih u danu kada se obeležava godinu dana od početka rata. Kako je godišnjica početka sukoba koji je promenio svet obeležana u Kijevu, Moskvi, ali i Briselu i Nemačkoj, pogledajte uz izveštaje reportera sa lica mesta u posebnom tekstu.

07.30 Na godišnjicu rata Kina objavila predlog

Na godišnjicu početka sukoba u Ukrajini, Kina je objavila dokument od 12 tačaka u kojem detaljno iznosi svoj stav o tom ratu i poziva na prekid neprijateljstava i mirovne pregovore. U dokumentu pod nazivom "Stav Kine o političkom rešavanju ukrajinske krize", koji je objavljen na internetu, kinesko ministarstvo spoljnih poslova navodi da će Kina nastaviti da igra konstruktivnu ulogu u nastavku mirovnih pregovora, preneo je juče CNN.

Komentari (0)

Evropa