Aktuelno iz kulture

Salman Ruždi nikada ne pominje ime čoveka koji je pokušao da ga ubije: "Proveli smo zajedno 27 sekundi i to je to"

Komentari

Autor: Euronews

16/04/2024

-

11:41

Salman Ruždi nikada ne pominje ime čoveka koji je pokušao da ga ubije: "Proveli smo zajedno 27 sekundi i to je to"
Ruždi - Copyright Tanjug/AP/Frank Franklin II

veličina teksta

Aa Aa

Memoari Salmana Ruždija po imenu "Nož" ("Knife"), u kojima je opisao svoj bliski susret sa smrću, nakon napada koji je preživeo, naći će se danas u svetskim knjižarama u izdanju Penguin Random House.

Indijski književnik, koji je već godinama u izgnanstvu zbog poziva iranskih velikodostojnika Muslimanima da ga ubiju zbog njegovog pisanja, napadnut je u avgustu 2022. dok je držao predavanje u Njujorku, a od povreda koje je dobio oslepeo je na jedno oko. Takođe otežano koristi jednu ruku.

"Bio sam smešten sa desne strane bine. Onda, u uglu mog desnog oka, poslednje što je moje desno oko ikada videlo - video sam čoveka u crnom koji trči ka meni s desne strane prostora za sedenje. Crna odeća, crna maska na licu", priseća se Ruždi u svojoj knjizi.

"Priznajem, ponekad sam zamišljao svog ubicu kako ustaje na nekom javnom skupu ili na neki drugi način, i ovako dolazi po mene. Tako da je moja prva pomisao kada sam vidio ovu  priliku kako juri ka meni bila: 'Znači, to si ti. Stigao si'", navodi pisac.

U prvom intervjuu za televiziju od tog incidenta, Ruždi je američkom novinaru Andersonu Kuperu ispričao i šta mu je prolazilo kroz glavu, kada je bio napadnut, piše Euronews.

"Nisam video nož"

Napad na književnika dogodio se - ironično - baš tokom programa koji pruža utočište ugroženim piscima.

Tanjug/AP Photo/Frank Franklin II

 

"Samo se ispostavilo da to nije bilo sigurno mesto za mene", rekao je Ruždi.

On je pao u nemilost islamskih ekstremista i bio primoran da se skriva skoro 10 godina nakon što je 1988. objavljen njegov roman "Satanski stihovi". Glavni lik u romanu osmišljen je po uzoru na proroka Muhameda, što se samo po sebi smatra bogohuljenjem. Štaviše, verzija proroka u romanu se zove Mahund, što je bilo ime koje su koristili hrišćani u srednjem veku da opišu islamskog proroka, kojeg su mnogi smatrali đavolom.

Ruždi je koristio lik Mahunda da dovede u sumnju božanstvenost Kurana na šta su besno reagovali mnogi muslimani.

Pisac je suočen sa pretnjama smrću, a tadašnji iranski vođa, ajatolah Ruholah Homeini, izdao je fetvu - ili dekret - pozivajući na ubistvo Ruždija i dajući nagradu od 3 miliona dolara za glavu pisca.

Fetva je i dalje aktivna, a iako se iranska vlada distancirala od Homeinijevog dekreta, kvazi-zvanična iranska verska fondacija dodala je dodatnih 500.000 dolara nagradi 2012. godine.

U protestima protiv njegove knjige poginulo je 45 ljudi, od čega 12 u njegovom rodnom Mumbaju. Japanski prevodilac knjige je 1991. izboden na smrt, a italijanski je uspeo da preživi napad nožem. Ekstremisti su 1993. ispalili tri hica u norveškog izdavača, ali je i on uspeo da preživi. 

Kada se suočio sa napadom u Njujorku, Ruždi je, kako kaže, najpre pomislio da će ga čovek udariti u lice.

"Nisam video nož", rekao je pisac Kuperu.

Ne seća se uboda u oko, ali se seća pada. Pretrpeo je ukupno 15 uboda, uključujući u vrat i stomak. Leva ruka mu se samo delimično oporavila, dok je na desno oko potpuno oslepeo.

Jezik kao nož koji seče do istine

Policija je identifikovala napadača kao tada 24-godišnjeg Hadija Matara iz Nju Džerzija. Matar se izjasnio da nije kriv za optužbe i još čeka svoje suđenje. 

Tanjug/Random House via AP

 

Rođen je tačno deset godina nakon što su objavljeni "Satanski stihovi", a u intervjuu za New York Post, kasnije je izjavio da je samo pročitao nekoliko strana te knjige, ali da mu se Ruždi "nije baš svideo", jer je "napadao islam".

U memoarima pisac ne pominje ime svog napadača. 

"Nisam želeo njegovo ime u svojoj knjizi. Ne pominjem ga ni u razgovorima. On i ja proveli smo zajedno 27 sekundi. To je to. Ne treba da mu dajem više svog vremena", rekao je pisac.

Kaže da nije želeo ni da piše ovu knjigu, ali priznaje da je to bio jedini način da prihvati ono što mu se desilo.

"Postalo mi je jasno da ne mogu da pišem ništa drugo. Morao sam da prvo napišem ovo", rekao je Ruždi.

"Jezik može biti jedna vrsta noža, koji seče dok ne dođe do istine. Želeo sam da koristim moć književnosti - ne samo u svom pisanju, nego u književnosti uopšte, da odgovorim na ovaj napad", zaključio je pisac.

Komentari (0)

Kultura