Istorija

Tajms: Titanik udario u ledeni breg zbog "temperaturne inverzije"?

Komentari

Autor: Tanjug

12/04/2024

-

17:26

Tajms: Titanik udario u ledeni breg zbog "temperaturne inverzije"?
Titanik - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanski list Tajms objavio je danas tekst u kojem navodi da dokumenta koja su ponovo analizirana ukazuju na to da je Titanik potonuo usled neobičnog meteorološkog događaja - "temperaturne inverzije", u kojem se hladan vazduh probija ispod toplijeg vazduha.

Prema rečima istoričara Tima Maltina, upravo je temperaturna inverzija dovela do sudara sa ledenim bregom, nakon čega je ometala i akciju spasavanja.

On tvrdi da je 15. aprila 1912. godine hladan vazduh uz pomoć Labradorske struje izbio ispod toplog vazduha koji je nosila Golfska struja.

Kako navodi, efekat takvog događaja je fatamorgana koja može da navede ljude da pomisle da su određeni objekti bliže nego što jesu.

Iako je Titanik bio osuđen na propast od trenutka kada je udario u ledeni breg, ogroman gubitak života mogao je da bude izbegnut da mu je u pomoć pritekao SS Californian, koji je plovio u blizini, navodi list.

Martin ističe da je posada SS Californian - a videla Titanik, ali da je usled temperaturne inverzije zaključila da ne gledaju veliki brod u daljini, već manji koji im je bliži.

Da su tačno identifikovali Titanik, možda bi uspeli da razmene poruke sa njim i otkriju šta se dešava - umesto toga, pretpostavili su da manje plovilo koje su oni videli ne poseduje takvu opremu i pokušali su bezuspešno da stupe u kontakt uz pomoć signalne lampe, dodaje istoričar.

Maltin tvrdi da dva broda nisu bila u stanju da čitaju signale usled atmosferske distorzije.

Sa njim je saglasan i profesor Endrju Jang sa Državnog univerziteta u San Dijegu koji je rekao da je postojao "superioran privid u ledenom polju gde je Titanik potonuo".

"Privid i srodni fenomeni prelamanja doprineli su konfuziji u trenutku nesreće", naveo je Jang. Titanik, koji je udario u ledeni breg u 23.40 15. aprila 1912. godine, a od 2.240 putnika i posade koji su isplovili Titanikom, više od 1.500 je stradalo.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin