Istorija

Neobično otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli dobro očuvan kostur u grobnici koja je uništena u erupciji Vezuva

Komentari

Autor: Euronews, Ekatimerini

17/08/2021

-

21:21

Neobično otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli dobro očuvan kostur u grobnici koja je uništena u erupciji Vezuva
Neobično otkriće u Pompeji: Arheolozi pronašli dobro očuvan kostur u grobnici koja je uništena u erupciji Vezuva - Copyright Tanjug AP/Alfio Giannotti

veličina teksta

Aa Aa

Arheolozi su u drevnom rimskom gradu Pompeji otkrili izuzetno dobro očuvan kostur tokom iskopavanja grobnice koja je uništena u erupciji vulkana Vezuv 79. godine pre nove ere.

U pitanju je "jedan od najbolje očuvanih kostura ikada pronađenih u drevnom gradu", preneo je Euronews.

Bela kosa i deo uha, zajedno sa kostima i fragmentima tkanine, pronađeni su u grobnici u nekropoli Porta Sarno, području koje još nije otvoreno za javnost, a nalazi se na istoku urbanog centra Pompeja.

Tanjug AP/Alfio Giannotti

 

Ovo otkriće je neobično, jer je većina ljudi u to vreme kremirana, piše AP.

Na grobnici se sugeriše da je vlasnik Markus Venerius Sekundio, čovek koji je pomagao u organizovanju grčkih predstava u Pompeji. Stručnjaci kažu da je ovo prva potvrda da se grčki jezik upotrebljavao uporedo sa latinskim jezikom.

"To što su organizovane predstave na grčkom jeziku, dokaz je živahne i otvorene kulture koja je odlikovala drevnu Pompeju", rekao je direktor arheološkog parka u Pompeji Gabrijel Cuhtrigel.

Tanjug AP/Alfio Giannotti

 

Erupcija vulkana Vezuv je 79. godine pre nove ere uništila Pompeju. Iskopavanja tokom godina dovela su do izuzetnih otkrića grobnica, kola i briljantno oslikanih kuća. 

"Pompeja ne prestaje da zadivljuje, potvrdila je svoje mesto u priči o iskupljenju, kao međunarodni uzor i mesto gde se još jednom vrše istraživanja i nova arheološka iskopavanja", rekao je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini. 

Komentari (0)

Magazin