Istorija

Na jugu Meksika otkriven kanu koji su koristile drevne Maje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/10/2021

-

11:15

Na jugu Meksika otkriven kanu koji su koristile drevne Maje
Na jugu Meksika otkriven kanu koji su koristile drevne Maje - Copyright AP/Eduardo Verdugo

veličina teksta

Aa Aa

Na jugu Meksika otkriven je očuvani drveni kanu koji su koristile drevne Maje, a smatra se da je star više od hiljadu godina, saopštio je tamošnji Institut za nacionalnu antropologiju i istoriju.

Ovaj kanu pronađen je gotovo netaknut, a bio je potopljen u blizini ruševina Čičen Ice, nekadšnjeg velikog grada u kome i danas postoje piramide i hramovi koje su Maje gradile.

Dugačak je nešto više od 1,6 metara a širok je oko 80 centimetara, i iz Instituta pretpostavljaju da je korišćen za transport vode ili ritualne obrede.

"Važnost ovog otkrića leži u tome što je u pitanju prvi savršeno očuvani kanu na području gde su živele Maje, a postoji nekoliko ostataka sličnih brodića u Kintani Ru, Gvatemali i Belizeu", stoji u saopštenju.

Okvirno, kanu potiče iz razdoblja od 830. do 950. godine nove ere, a otprilike u to vreme su stari narodi na teritoriji današnjeg južnog Meksika i Srednje Amerike napredovali ekstremnom brzinom, zahvaljujući dostignućima u matematici, pisanju i umetnosti.

Univerzitet Sorbona će, zajedno sa meksičkim Institutom, raditi na tačnom utvrđivanju starosti i vrste drveta od kojeg je kanu napravljen.

 

 

Komentari (0)

Magazin