Istorija

Pola veka od posete Ričarda Niksona Kini: Da li dve sile mogu da prošire saradnju ako su u pitanju zajednički interesi

Komentari

Autor: Euronews Srb ija

21/02/2022

-

21:35

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

U jeku Hladnog rata nekadašnji predsednik SAD, Ričard Nikson doleteo je u posetu Komunističkoj republici Kini koja je posle te posete osim transformacije odnosa sa SAD počela i da se otvara ka svetu, što je do tada bilo nezamislivo.

Nikson koji je u svojoj zemlji bio umešan u aferu Votergejt pokušao je da izoluje Sovjetski savez i da izađe iz rata u Vijetnamu. On se nadao da bi Kina kao saveznik komunističkog severnog Vijetnama mogla da odigra ključnu ulogu u rešavanju sukoba sa jugom koji podržavaju SAD.

Ši Jinhong, profesor međunarodnih odnosa na državnom univerzitetu u Pekingu kaže da pošto su se strateški ciljevi dve strane u tom trenutku poklopili da su Kina i SAD brzo napravili istorijski korak ka normalizaciji odnosa. Po njemu, to je bilo prijateljstvo nastalo sticajem okolnosti.

Te okolnosti nastale su 1969. godine kada su Kina i SAD bili na ivici rata posle nekoliko pograničnih okršaja na potezu između Sinđana i Mandžurije u kojima je poginulo više stotina vojnika. 

Kina razvoj koristi za bolji život građana

Mao Ce Tung je video u Americi spas od moguće sovjetske invazije. Pola veka kasnije približavanje ideoloških neprijatelja postignuto tokom posete Niksona delovalo je uzaludno.

Vang Venbin, portparol Ministarstva spoljnih poslova Kine kaže da razvoj Kine ima za cilj bolji život kineskog  naroda, a ne izazov za SAD ili želja da se oni zamene. 

"Amerika ne bi trebalo da pokušava da potiskuje Kinu. Zajednički interesi prevazilaze naše razlike. Imamo mnogo više koristi od saradnje", rekao je.

Ekonomski jaka Kina predstavlja pretnju po SAD, a 2018. godine Donald Tramp uveo je tarife na uvoz iz Kine. Osim toga, Vašington zamera Pekingu kršenje ljudskih prava na Tibetu i u Hongkongu,  odnos prema Ujgurima u provinciji Sinđan ali i nameru da zauzme Tajvan i protivpravno prisvoji teritorije u Južnom kineskom moru.

"Osim razlika, postoje značajni zajednički interesi Kine i SAD ali i pitanje da li je zajedničke interese obe strane žele da priznaju i da li su spremne da svoje politike prilagode jedna drugoj zarad zajedničkih interesa. To je sasvim drugo pitanje, ali se nadam da će obe strane dati sve od sebe da rivalstvo pređe u saradnju u budućnosti", kaže Ši Jinhong.

Analitičari su saglasni da pet decenija od Niksonovog puta u Kinu prolazi u senci nedavnog razgovora ruskog i kineskog predsednika tokom Zimskih olimpijskih igara u Pekingu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin