Istorija

Istraživači koji su otkrili olupinu "Titanika" objavili dosad nepoznate snimke fascinantnih podvodnih prizora

Komentari

Autor: ArtNet

21/02/2023

-

07:35

Istraživači koji su otkrili olupinu "Titanika" objavili dosad nepoznate snimke fascinantnih podvodnih prizora
Istraživači koji su otkrili olupinu "Titanika" objavili dosad nepoznate snimke fascinantnih podvodnih prizora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

"Titanik", luksuzni kruzer koji je potonuo 1912. godine, i dalje leži na dnu okeana, a svetlo dana konačno su ugledali i snimci nastali tokom prvih istraživanja njegove olupine 1986. godine.

Okeanografski institut "Woods Hole" koji je otkrio i istraživao "Titanik" u saradnji sa francuskim Istraživačkim institutom za eksploataciju mora objavio je video u trajanju od 81 minut koji je snimljen tokom istraživanja predvođenog dr Robertom Balardom, devet meseci nakon otkrića olupine 1985.

Iako su pokušaji da se pronađu ostaci broda počeli nedugo nakon potonuća, tehnološka ograničenja tog vremena, kao i ekstremni uslovi koji vladaju u severnom Atlantiku prolongirali su misiju punih 75 godina.

Uspeh instituta uglavnom počiva na upotrebi tada revolucionarne tehnologije koja je uključivala i istraživačku podmornicu "Alvin".

"Alvin je spustio naučnike na dubinu od 3.800 metara do Titanika. Iz Alvina smo koristili robota 'Jason Jr.' kako bismo ušli u Titanik i napravili fotografije unutrašnjosti broda, dok je posada ostala bezbedna izvan olupine", kaže Dejna Jerger, inženjerka Okeanografskog instituta i članica misije.

Brod "Titanik" potpuno je u noći između 14. i 15. aprila 1912. godine, na svom prvom putovanju, u Atlantskom okeanu, nakon što je udario u ledeni breg.

Na njemu se nalazilo 2.208 putnika i članova posade. Od toga preživelo je 712 ljudi.

Od kada je pronađen, manje od 250 ljudi je posetilo Titanik i okolno polje ruševina, ali bi taj broj uskoro mogao da bude daleko veći, budući da kompanija "OceanGate" u Americi planira da ponudi privatne posete olupini već u maju ove godine.

Kompanija OceanGate, bazirana u Americi, koja se bavi civilnim istraživanjem, sada regrutuje ronioce za svoje godišnje obilaske Titanika, koji počinju u maju 2023. godine.

Poseta zahteva starosno doba preko 18 godina, stabilnost na brodu, veštinu upravljanja malim brodom, kao i penjanja uz merdevine, ali i jačinu za nošenje velikih težina. Cena je "paprena" - obilazak najpoznatije olupine na svetu košta čak 250.000 evra, ali je u tu cenu uključena i obuka.

Obilazak legendarnog broda jeste najtraženija misija kompanije, ali ona nudi i duboka ronjenja u Velikim Bahamski Bankama i misterioznom Kanjonu Hadson, prepoznatljivom i kao podvodni Veliki Kanjon.

Komentari (0)

Magazin