Istorija

"Kao da je bila uzbuna, neverovatnom brzinom bili smo na licu mesta": Arheolozi o velikom otkriću broda u Viminacijumu

Komentari

Autor: Nataša Jovanović

27/08/2023

-

18:00

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Ostaci nasukanog broda krajem jula pronađeni su na površinskom kopu Drmno u Kostolcu, a kako se ne dešava često da se u jalovini rudarskog kopa pojave ostaci nekadašnjeg života, arheolozi iz Arheološkog parka Viminacijum odmah su izlašli na teren.

Nakon ovoga, brod je prenet u Viminacijum gde će se dalje konzervirati i istraživati, a još uvek nije poznato da li datira iz rimskog perioda. 

"Delovalo je kao da gledate zvono za uzbunu u vatrogasnoj stanici, svi se rastrče. Da se nešto ne zaboravi, nemoj da zaboraviš fotoaparat ni slučajno, alat, nekoga od kolega - popakovali smo se i neverovatnom brzinom smo bili na licu mesta", kaže za Euronews Srbija arheolog Ilija Danković. 

Arheološki park Viminacijum

 

Na površinskom kopu Drmno, nedaleko od Viminacijuma i termoelektrane Kostolac B, čekao ih je dobro očuvan rečni brod dugačak preko 13, a širok tri i po metra, koji su otkrili rudari. 

"Kod nas je jako teško naći organski materijal, pogotovo kada nije u vodi, ali mi smo imali tu sreću na sloju gde je oranica, da na sedam metara dubine nađemo očuvana plovila", dodaje Danković. 

Konzervator-restaurator Dragana Gavrilović za Euronews Srbija rekla je da brod nije pronađen u celosti i da je dosta oštećen. Međutim, kaže da je drvo u dobrom stanju i da "zaista odlično izgleda". 

Arheološki park Viminacijum

 

Gavrilović kaže da su brod nakon prenošenja u Viminacijum zakopali u pesak, kako se drvo ne bi osušilo, pošto je ono jedno od najdelikatnijih materijala. 

"Ukoliko se osuši ono se raspadne, tako da mi na ovaj način u stvari čuvamo drvo", ističe Gavrilović. 

Za sada nije poznato iz kog je perioda pronađeni brod, a slična plovila pronađena su i pre tri godine. Iskustvo pokazuje da se tehnika brodogradnje u ovim krajevima nije menjala vekovima, pa tako može biti da je reč o brodu iz rimskog perioda, a može biti i da je iz prošlog veka.

Arheološki park Viminacijum

 

"Uzorci su prošle nedelje poslati u laboratoriju u Mađarsku i za nekih dva, do dva i po meseca očekujemo da ćemo dobiti rezultate i tada više neće biti nikakve sumnje", rekao je Danković. 

Da bi brod dalje istraživali potrebni su im vreme i novac, zbog čega će za finansijska sredstva konkurisati kod Ministarstva kulture, a koliko će brod dugo ležati u pesku i mulju, zavisi od toga kada će ova sredstva dobiti. Nakon konzervacije, brod bi trebalo da bude izložen u Muzeju za plovila koji se u Viminacijumu tek gradi.

Komentari (0)

Magazin