Nauka

IAEA i Argentinski institut ispituju količinu mikroplastike na Antarktiku

Komentari

Autor: Tanjug

08/01/2024

-

22:16

IAEA i Argentinski institut ispituju količinu mikroplastike na Antarktiku
IAEA i Argentinski institut ispituju količinu mikroplastike na Antarktiku - Copyright Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) i Argentinski Antarktički institut pokrenuli su istraživanje kojim na osnovu proučavanja vode, sedimenata i izmeta pingvina pokušavaju da ustanove količinu mikroplastike na Antarktiku.

Generalni direktor IAEA Rafael Grosi rekao je da je pomoću metoda nuklearne nauke moguće odrediti sa visokim stepenom tačnosti količinu zagađivača koja se nalazi na morskom dnu, a takođe i odakle je to zagađenje došlo.

"Zdravlje Antarktika je od suštinskog značaja za zdravlje planete", rekao je Grosi Rojtersu sa Antarktika koji je posetio u subotu sa argentinskim predsednikom Havijerom Mileijem.

Grosi je naveo da mikroplastika zagađuje životnu sredinu i da Antarktik nije izuzetak.

U ispitivanju učestvuje argentinski ledolomac, a naučnici će uzeti uzorke iz izmeta pingvina, sedimenata sa morskog dna i iz vode oko ledenog pokrivača da bi ih analizirali u argentinskoj bazi Karlini na Antarktiku, dok će deo uzoraka biti poslat u istraživački centar IAEA u Monaku.

Mikroplastika - čestice manje od pet milimetara - predstavlja globalni problem zagađenja i i štetna je po životnu sredinu jer njena akumulacija u živim organizmima može dovesti do bolesti, rekli su argentinski naučnici.

Oni su istakli da se procenjuje je do sada sedam milijardi tona plastike bačeno u životnu sredinu, a veliki deo u more.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin