Nauka

Nemci nude 18.000 evra "zemaljskim astronautima" spremnim da dva meseca provedu u krevetu

Komentari

Autor: Euronews

23/04/2024

-

09:07

Nemci nude 18.000 evra "zemaljskim astronautima" spremnim da dva meseca provedu u krevetu
Nemci nude 18.000 evra "zemaljskim astronautima" spremnim da dva meseca provedu u krevetu - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Nemački centar za avijaciju traži 12 kandidata koji će provesti 60 dana u krevetu, za potrebe nove studije koju sprovode u saradnji sa američkom Nacionalnom svemirskom agencijom.

Kandidati koji budu izdržali dvomesečni program, dobiće pozamašnu nadoknadu u iznosu od 18.000 evra. 

Istraživanje koje će početi na jesen ove godine podrazumeva angažman u trajanju od ukupno 88 dana, od čega šezdeset u krevetu, a ostali u naknadnim praćenjima stanja organizma i sprovodi se u laboratoriji u Kelnu.

Vredi napomenuti i da ispitanici moraju ležati u posebnom položaju.

"Krevet mora da bude nagnut pod uglom od šest stepeni i to tako da je glava niže od stopala", objasnio je Edvin Mulder, načelnik odeljenja za Vazduhoplovnu medicinu nemačkog centra, prenosi Euronews.

Sve se radi ležeći

Dugi periodi provedeni u svemiru mogu da utiču na senzornu percepciju i motoričke reakcije kod ljudi, a nova studija trebalo bi da ispita te efekte, kako oni ne bi ugrožavali buduće misije, objašnjavaju stručnjaci.

Zato Nemački centar za avijaciju traži osobe starosti između 24 i 55 godina visine između 1,53 i 1,90 m sa indeksom telesne mase između 18 i 30. Učesnici bi trebalo da budu dobrog zdravlja, nepušači i da "dobro vladaju nemačkim jezikom".

profimedia

Edvin Mulder i poseban "gravitacioni krevet"

Proces selekcije počinje onlajn prijavom i sprovodi se u nekoliko faza, uključujući "informativni razgovor, psihološku procenu, telefonske intervjue, preliminarnu medicinsku procenu u Kelnu, dan ocenjivanja i na posletku uključivanje u studiju".

Učesnici će biti podeljeni u četiri grupe, u kojima će biti meren uticaj različitih tretmana na njihovo stanju, uključujući treninge snage i izdržljivosti.

Dok će jedna grupa imati noge vezane "za dasku pod određenim uglom tako da imaju utisak da stoje", druga će jednostavno ležati na "gravitacionim krevetima" dizajniranim da daju utisak da lebde.

Od učesnika se očekuje da sve rade ležeći, uključujući i brinu o ličnoj higijeni. 

Iako će "zemaljski astronauti", kako ih zovu u Centru za avijaciju, biti sami u sobama, povremeno će biti premeštani, naravno na krevetima, u zajedničke prostorije, kako bi "uživali u zajedničkim aktivnostima".

"Nemački centar za avijaciju sprovodi studije o ležanju u krevetu još od osamdesetih. Znamo da učešće nije mali poduhvat, nego pravi izazov", rekao je Mulder.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin