Nauka

Nestali satelit konačno pronađen nakon što je četvrt veka bio izgubljen u svemiru

Komentari

Autor: Gizmodo

10/05/2024

-

20:47

Nestali satelit konačno pronađen nakon što je četvrt veka bio izgubljen u svemiru
Nestali satelit konačno pronađen nakon što je četvrt veka bio izgubljen u svemiru - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Satelit poznat kao Infracrveni balon za kalibraciju (S73-7) bio je četvrt veka izgubljen u orbiti Zemlje, ali je sada ponovo pronađen. 

Eksperimentalni satelit, koji je lansiran 10. aprila 1974. pronašle su Svemirske snage Sjedinjenih Američkih Država. On je bio deo "heksagonalnog sistema", odnosno nalazio se unutar velikog izviđačkog satelita KH-9 Hexagon. Inače je u prečniku imao samo 66 centimetara, a trebalo je da se na visini od 800 kilometara od površine zemlje proširi na veće dimenzije i postane meta za kalibraciju kako bi pomagao u podešavanju opreme za daljinske senzore.

Međutim, manevar nije uspešno izvršio i izgubio se u moru svemirskog otpada koji kruži oko naše planete. 

U intervjuu za Gizmodo astrofizičar Džonatan Mekdauel iz Harvard-Smitsonijan centra za astrofiziku objasnio je da je istražujući arhive utvrdio da je satelit izgubljen ne jednom, nego dva puta - prvo sedamdesetih, a onda opet devedesetih. Ispostavilo se da zbog toga što nije "rasklopljen" kako je trebalo, nije dovoljno vidljiv na radaru.

U prilog mu ne ide ni to što u orbiti naše planete trenutno ima više od 20.000 različtiih objekata. Koristeći zemaljske radare i optičke senzore svaki od njih se stavlja u katalog, ali je teško utvrditi šta zapravo predstavlja svaki od njih. 

"Ako imate skorije podatke o orbiti i nema mnogo objekata koji imaju sličnu orbitu, to je verovatno lako utvrditi, ali ako je gužva u prostoru i niste taj objekat duže vreme videli, nije tako lako utvrditi o čemu se radi", kaže Mekdauel.

Nakon lansiranja zemaljski inženjeri imaju dobru predstavu o kretanju satelita i njegovoj visini, ali uvek može da se desi da opet odluta.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin