Nauka

Kad nilski konji "lete": Naučnici otkrili da velike životinje mogu da budu u vazduhu duže od drugih vrsta

Komentari

Autor: Euronews

09/07/2024

-

15:48

Kad nilski konji "lete": Naučnici otkrili da velike životinje mogu da budu u vazduhu duže od drugih vrsta
Kad nilski konji "lete": Naučnici otkrili da velike životinje mogu da budu u vazduhu duže od drugih vrsta - Copyright AP Photo/Fernando Vergara

veličina teksta

Aa Aa

Uprkos njihovoj značajnoj težini i veličini, naučnici su otkrili da nilski konji zapravo mogu da se odvoje od zemlje, barem na ograničeno vreme.

Zastrašujuća stvorenja teška oko 3.600 kilograma mogu da provedu u vazduhu značajno duže od drugih životinjskih vrsta sličnih dimenzija, piše Euronews.

Novo istraživanje Kraljevskog veterinarskog koledža (RVC) otkrilo je da ovi sisari mogu da ostanu u vazduhu i do 0,3 sekunde kada se kreću velikom brzinom.

Oni su druga najteža životinja na zemlji, posle slonova, ali za razliku od tih grdosija, nilski konji isključivo kaskaju kada se kreću, što znači da bolje hvataju zalet.

Nameće se pitanje zašto su naučnici sproveli ovu studiju. Naime, cilj je bio da poboljšaju razumevanje uticaja veličine ovih životinja na njihovo kretanje po kopnu.

Takođe je stavljen akcenat na važnost podrške rekonstrukciji evolucione biomehanike predaka nilskog konja i asistenciji veterinarima da dijagnostikuju ili nadgledaju nilske konje koji možda imaju problema sa kretanjem ili su hromi.

Istraživanje dolazi u ključnom trenutku za nilske konje širom sveta. Trenutno, od dve preostale vrste, mali nilski konj, koji naseljava šume i močvare zapadne Afrike, je ugrožen, dok je obični nilski konj, koji živi uglavnom u podsaharskim savanama. svrstan pod ranjive vrste.

Kako su naučnici otkrili da nilski konji mogu da "lete"?

Kao deo istraživanja RVC-a, stručnjaci su pratili video snimke dva nilska konja koji se kreću po svom ograđenom prostoru u zoo vrtu "Flamingo Land" u Jorkširu, na severnu Engleske.

"Oduševljeni smo što možemo da pružimo prvu studiju koja je isključivo usredsređena na otkrivanje kako nilski konji hodaju i trče. Bili smo prijatno iznenađeni kada smo videli kako nilski konji poleću u vazduh kada se brzo kreću. To je zaista impresivno“, rekao je profesor Džon Hačinson, glavni autor studije.

Zanimljivo je da se vrlo malo toga ranije znalo o načinu kretanja nislkih konja, delom zbog činjenice da se najradije drže vode, ali i zbog značajne opasnosti koju predstavljaju po ljude.

Novo istraživanje je otvorilo prozor u manje poznate aspekte života nilskih konja, a stručnjaci se nadaju da je to korak u pravom smeru.

"Drago mi je što smo mogli da pomognemo u prikupljanju ovih vrednih podataka u ovoj izuzetnoj publikaciji. Činjenica da je ova studija došla do novih otkriča o kretanju nilskih konja mogla bi da ima pozitivan uticaj na širu zajednicu zoo vrtova po pitanju dizajna staništa i uzgajanja", rekao je Kiran Holidej, iz "Flamingo Land-a".

Trenutno u divljini širom sveta živi između 115.000 i 300.000 nilskih konja, uglavnom u rekama i jezerima širom podsaharske Afrike.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin