Nauka

Naučnici: U toku fenomen El Ninjo koji doprinosi zagrevanju planete

Komentari

Autor: Tanjug

08/06/2023

-

20:32

Naučnici: U toku fenomen El Ninjo koji doprinosi zagrevanju planete
Naučnici: U toku fenomen El Ninjo koji doprinosi zagrevanju planete - Copyright AP/Ben Margot

veličina teksta

Aa Aa

 Američki naučnici potvrdili su da je vremenski fenomen poznat kao El Ninjo započeo u Tihom okeanu i verovatno doprineo otopljenju cele planete, koja se već zagreva usled klimatskih promena, i poručili da će 2024. verovatno biti najtoplija godina od kako se meri temperatura.

Kako prenosi Bi-Bi-Si, oni strahuju da to može dovesti da se pređe ključna prekretnica globalnog zagrevanja od 1,5 stepeni Celzijusa, što će potencijalno uticati na vreme u celom svetu, odnosno doneti suše u Australiju, više kišnog vremena na jug SAD, ili oslabiti indijske monsune.

"Sada se pojačava El Ninjo, i izgleda da će dostići vrhunac krajem ove godine u smislu intenziteta", rekao je šef dugoročnog predviđanja u kompaniji UK Met Ofis Adam Skejf.

Kako navodi britanski javni servis, južna oscilacija El Ninja, ili ENSO, kako se zvanično naziva, ima tri različite faze: toplu, hladnu i neutralnu.

Vruća faza, odnosno El Ninjo, dešava se na svakih dve do sedam godina i predstavlja fenomen kada se tople vode zadržavaju na površini u blizini obala obala Južne Amerike i šire se preko okeana, ispuštajući značajne količine toplote u atmosferu.

Rekordno tople godine, poput 2016., najtoplije na svetu, obično dolaze godinu dana nakon snažnog El Ninja. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin