Nauka

Postoji 90 odsto šanse da će se El Ninjo javiti ovog leta, šta to znači za vremenske prilike u svetu

Komentari

Autor: Euronews

13/05/2023

-

15:08

Postoji 90 odsto šanse da će se El Ninjo javiti ovog leta, šta to znači za vremenske prilike u svetu
Postoji 90 odsto šanse da će se El Ninjo javiti ovog leta, šta to znači za vremenske prilike u svetu - Copyright AP/Lenny Ignelzi

veličina teksta

Aa Aa

Značajan udar El Ninja, globalnog atmosferskog-okeanskog fenomena dogodiće se uskoro, upozorili su meteorološki stručnjaci. Prema američkim meteorolozima, šanse da se El Ninjo razvije ovog leta su preko 90 odsto.

Vremenski fenomen pokazuje da vode u Tihom okeanu postaju toplije nego inače. Upravo to može imati razorne efekte po vremenske prilike - od jakih toplotnih talasa do jačih oluja.

Prema američkoj Nacionalnoj upravi za okeane i atmosferu (NOAA), fenomen će se verovatno protezati i na zimu.

"Kombinacija prognoziranog trećeg zapadnog vetra sredinom kasnog maja i visokog nivoa iznadprosečne okeanske toplote znači da je u najavi potencijalno značajan El Ninjo", navodi se u njihovom upozorenju.

Šta je El Ninjo?

El Ninjo, globalno atmosferski-okeanski fenomen upravlja vremenskim obrascima širom sveta i ekstremne vremenske prilike može učiniti još gorim.

Uzrokuju ga vetrovi u Pacifiku koji guraju toplu vodu ka istoku dok se mlazni tok Pacifika kreće prema jugu.

Ovo povećava globalne temperature za oko 0,2 stepena Celzijusa ukupno.

Već se predviđa da će ova godina biti toplija od 2022. i peta ili šesta najtoplija godina u istoriji. Sledeća godina mogla bi biti još toplija kada se oslika uticaj ove vremenske pojave.

Štaviše, postoji čak 50 odsto šanse da će 2023. biti najtoplija godina u istoriji, procenila je NOAA.

Šta znači El Ninjo za vremenske prilike?

Dok temprature u celini rastu, efekti su lokalno promenljivi. Većina El Ninja dostiže svoj vrhunac u kasnu jesen ili zimu i tako ima najjači uticaj na vremenske prilike u hladnijim mesecima.

U Evropi, El Ninjo obično znači suše i hladnije zime na severu i vlažnije zime na jugu. U SAD stvara sušnije i toplije vreme u severnim državama i intenzivne padavine i poplave na američkoj obali i jugoistoku Meksičkog zaliva.

AP/Ben Margot

 

Monsuni u Indiji i kiše u Južnoj Africi mogli bi biti slabiji, ali bi istočna Afrika zauzvrat mogla dobiti više kiše i poplava.

Indonezija i Australija će takođe videti povećane šanse od šumskih požara, kako pred leto temperature budu rasle na južnoj atmosferi.

El Ninjo utiče i na podvodni svet

El Ninjo može povećati verovatnoću da dođe do izbeljivanja korala. To je zato što povećava temperaturu mora i pogoršava tekuće efekte izbeljivanja.

Takođe, može oštetiti morski život duž pacifičke obale. U normalnim uslovima, fenomen poznat kao "upwelling" donosi hladnu vodu bogatu hraniljivim materijama iz okeanskih dubina. Ali, El Ninjo potiskuje ovaj fenomen, lišavajući neke ribe ključne hrane.

Komentari (0)

Magazin