Nauka

NASA tvrdi da su potrebne nove naučne tehnike da bi bolje razumela NLO

Komentari

Autor: Tanjug

14/09/2023

-

23:50

NASA tvrdi da su potrebne nove naučne tehnike da bi bolje razumela NLO
AP/Department of Defense - Copyright AP/Department of Defense

veličina teksta

Aa Aa

Američka Agencija za svemirska istraživanja (NASA), saopštila je da će Studija neidentifikovanih letećih objekata (NLO) zahtevati nove naučne tehnike, uključujući napredne satelite, kao i promenu u njihovom opažanju.

Svemirska agencija je objavila zaključke nakon godinu dana proučavanja dokumenata o NLO.
U izveštaju na 33 strane, nezavisni tim koji je angažovala NASA upozorio je da negativna percepcija oko NLO-a predstavlja prepreku u prikupljanju podataka.

Zvaničnici, međutim, navode da bi učešće NASA trebalo da pomogne da se smanji stigma oko onoga što naziva UAP, ili neidentifikovani anomalijski fenomeni, prenosi Glas Amerike.

Direktor NASA Bil Nelson rekao je da agencija želi da prebaci razgovor o UAP-u "sa senzacionalizma na nauku" i dodao da komisija nije pronašla dokaze da UAP imaju vanzemaljsko poreklo.

Naučni panel od 16 članova napomenuo je da su veštačka inteligencija i mašinsko učenje od suštinskog značaja za identifikaciju retkih događaja, uključujući NLO. 

"NASA će to uraditi transparentno“, istakao je Nelson.

Na jednom i jedinom javnom sastanku ranije ove godine, nezavisni tim koji je izabrala svemirska agencija insistirao je da nema konačnih dokaza o vanzemaljskom životu povezanom sa NLO-ima.

Skot Keli, bivši astronaut NASA, naučnici, kao i stručnjaci za vazduhoplovstvo i veštačku inteligenciju nisu imali nikakav pristup tajnim dokumentima.

Umesto toga, grupa od 16 članova se oslanjala na javne podatke u pokušaju da bolje shvati neobjašnjive pojave na nebu. Skot Keli je, inače, prvi Amerikanac koji je proveo skoro godinu dana u svemiru.

NASA je navela u izveštaju da ima veoma malo visoko-kvalitetnih podataka o posmatranjima, tako da se ne mogu izvući naučni zaključci.

Vlada naziva neobjašnjive pojave UAP, umesto NLO i definiše ih kao posmatranja na nebu ili drugde koja se ne mogu lako identifikovati ili naučno objasniti. Studija je pokrenuta pre godinu dana i koštala je manje od 100.000 dolara.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin