Poznati

Neko je bez dozvole upotrebio lik Toma Henksa u promotivnoj kampanji: "Sve je kreirala veštačka inteligencija"

Komentari

Autor: CNN

04/10/2023

-

07:30

Neko je bez dozvole upotrebio lik Toma Henksa u promotivnoj kampanji: "Sve je kreirala veštačka inteligencija"
Tanjug/AP/Scott Garfitt - Copyright Tanjug/AP/Scott Garfitt

veličina teksta

Aa Aa

Glumac Tom Henks objavio je na svojim društvenim mrežama da je neko iskoristio njegov lik, kako bi uz pomoć veštačke inteligencije kreirao promotivnu kampanju za pružanje stomatoloških usluga.

Henks se ogradio od tih objava.

"Oprez. Postoji video koji promoviše nekakav stomatološki plan sa verzijom mene koju je kreirala veštačka inteligencija. Nemam ništa s tim", napisao je glumac. 

On je i ranije upozoravao na opasnosti koje sa sobom nosi AI, a u jednom podkastu je izjavio: "Predvideli smo ovo. Videli smo da postoji mogućnost da te nule i jedinice unutar kompjutera postanu lice i lik. Sada je to samo poraslo i sada to vidimo svuda", rekao je on.

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by Tom Hanks (@tomhanks)

Henks smatra da će korišćenje veštačke inteligencije postati velika stavka u pregovorima za filmove i serije, oko kojih već mesecima pregovaraju njegove kolege iz Sindikata holivudskih glumaca.

"Svako danas preko veštačke inteligencije može rekreirati samog sebe u bilo kom životnom periodu. Sutra može da me udari autobus i to je to, ali moje uloge mogu da traju u nedogled", zaključio je glumac, prenosi CNN.

Posdećamo, Sindikat glumaca SAG-AFTRA pokrenuo je veliki štrajk u julu ove godine zahtevajući, između ostalog, regulativu o upotrebi veštačke inteligencije, koja bi podrazumevala da glumci budu plaćeni za svaku upotrebu njihovog lika pomoću AI.

"Veštačka inteligencija predstavlja egzistencijalnu pretnju kreativnim profesijama, a glumci i izvođali zaslužuju ugovor koji ih štiti od eksploatacije njihovog identiteta i talenta bez njihove saglasnosti i nadoknade", naveli su iz sindikata prilikom pokretanja štrajka.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin