Poznati

Kako je objava Niki Minaž o posledicama vakcinacije naterala čak i britanskog premijera da reaguje

Komentari

Autor: Euronews

15/09/2021

-

22:27

Kako je objava Niki Minaž o posledicama vakcinacije naterala čak i britanskog premijera da reaguje
Boris Džonson i Niki Minaž - Copyright Tanjug/AP/Alberto Pezzali, AP/Matt Sayles

veličina teksta

Aa Aa

Jedan tvit deo je nove epizode o dezinformacijama o pandemiji koronavirusa koje se šire društvenim mrežama, a glavna protagonistkinja je američka reperka Niki Minaž.

Ona je tvrdila da je prijatelj njenog rođaka iz Trinidada nakon vakcinacije počeo da pati od impotencije.

"Moj rođak iz Trinidada neće da se vakciniše, jer je njegov prijatelj dobio vakcinu i postao impotentan", napisala je Minaž, koja na Tviteru ima 22,6 miliona pratilaca.

"Testisi su mu otekli. Prijatelj je trebalo da se oženi za nekoliko nedelja, ali sada je njegova devojka otkazala venčanje. Zato molite se i pobrinite se da ste sigurni u svoju odluku i da vas niko na nju nije naterao", navela je reperka.

Na njenu objavu reagovao je engleski šef medicinske službe Kris Viti, rekavši na redovnoj konferenciji za štampu da o kovidu vlada mnogo mitova.

"Neki od njih su očigledno smešni, a neki su ciljano osmišljeni samo da zastrašuju. To je slučaj s ovim. To nije istina", rekao je Viti o tvitu Minaž, dodavši da bi trebalo da je bude sramota zbog njene objave.

Iz Evropske medicinske agencije (EMA) koja reguliše vakcine za Evropu, za Euronews kažu da je malo verovatno da je vakcina izazvala tegobe pomenutog muškarca.

"Događaj opisan u tvitu nije poznat efekat vakcina protiv kovida", rekao je predstavnik EMA.

"Trenutno nije ustanovljena bilo kakva povezanost između vakcina protiv kovida 19 i otečenih testisa, a otečeni testisi nisu na listi potencijalnih neželjenih efekata bilo koje od vakcina protiv kovida 19 koje imaju dozvolu da se daju u Velikoj Britaniji", saopšteno je iz te institucije, a isti je sadržaj i saopštenja američkog Centraza kontrolu i prevenciju bolesti.

Slučaj je komentarisao čak i britanski premijer Boris Džonson.

On je izjavio da bi radije dobijao informacije o koronavirusu od dr Niki Kanani, direktorke sektora za primarnu zdravstvenu negu Nacionalne zdravstvene službe, nego od Niki Minaž.

Međutim, sudeći po reperkinim kasnijim tvitovima, njoj nisu smetali takvi komentari. Ona je snimila šaljivu glasovnu poruku za Borisa Džonsona, u kojoj se pravila da je Britanka i navela da je išla u školu sa Margaret Tačer.

U martu je Tviter najavio da će početi da dodaje upozoravajuće oznake na tvitove koji mogu da sadrže dezinformacije o kovidu 19, ali ona još nije dodata na objavu Niki Minaž.

Poziv od Bele kuće

Bela kuća je ponudila američkoj reperki Niki Minaž da se poveže sa jednim od doktora iz administracije predsednika Džozefa Bajdena, sa kojim bi razgovarala o njenim pitanjima o vakcinama protiv koronavirusa, pošto je njen tvit o tome kako vakcine izazivaju impotenciju postao viralan.



Bela kuća je navela da su slični pozivi upućeni ostalima koji su zabrinuti oko vakcine, kako bi se suzbila kampanja o dezinformacijama koje se tiču bezbednosti i efikasnosti vakcina, preneo je AP.

Minaž je u sredu tvitovala da ju je "Bela kuća pozvala" i potvrdila je da će ići na razgovor, ali je zvaničnik Bele kuće rekao da je reperki "jednostavno ponuđen poziv."

Komentari (0)

Magazin