Poznati

Preminuo Semjuel Rajt, glumac koji je dao glas Sebastijanu iz "Male sirene"

Komentari

Autor: Euronews

26/05/2021

-

14:17

Preminuo Semjuel Rajt, glumac koji je dao glas Sebastijanu iz "Male sirene"
Preminuo Semjuel Rajt, glumac koji je dao glas Sebastijanu iz "Male sirene" - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Glumac i muzičar Semjuel E. Rajt, poznat po kultnoj ulozi krabe Sebastijana u Diznijevom filmu "Mala sirena", preminuo je u 74. godini.

"Sebastijan mi je dao ono što sam kao glumac oduvek želeo, a to je besmrtnost. Što se mene tiče to je razlog zašto sam u poslu. Hoću da me ceo svet voli i da me se zauvek seća", rekao je Rajt za Entertainment Weekly 1991. godine.

Ćerka Semjuela I. Rajta, Di, je potvrdila za Holivud reporter da je njen otac mirno preminuo u svom domu posle borbe sa rakom prostate.

U tridesetogodišnjoj filmskoj karijeri ostao je upamćen po ulozi simpatične krabe Sebastijana u sva tri Diznijeva filma Mala sirena od 1989. do 2008. godine, a njegovo nezaboravno izvođenje poznate pesme "Pod morem" doprinelo je da ova numera dobije Oskara za najbolju originalnu pesmu 1990. godine.

Rajt je pevao Oskarom nagrađenu pesmu u crtanom filmu iz 1989. godine, a Tumačio je i ulogu Mufase u produkciji "Kralja lavova" na Brodveju, glumio i legendu džeza Dizija Gilespija u filmu "Ptica" Klinta Istvuda, podseća BBC.

Jedno do prvih Rajtovih pojavljivanja na sceni Brodveja bilo je u predstavi "Isus Hrist superstar" početkom sedamdesetih. 

 

 

Vest o njegovoj smrti objavljena je i na stranici na Fejsbuku njujorške opštine Grad Montgomeri u kojoj je Rajt živeo, u kojoj mu je odata iskrena počast rečima da je "voleo da zabavlja, da nasmeje ljude i da voli".

Komentari (0)

Magazin