Poznati

Umrla Karla Frači, zvezda baleta za sva vremena

Komentari

Autor: Jutarnji list

27/05/2021

-

16:02

Umrla Karla Frači, zvezda baleta za sva vremena
Umrla Karla Frači, zvezda baleta za sva vremena - Copyright Tanjug/AP/Luca Bruno

veličina teksta

Aa Aa

Karla Frači, najpoznatija italijanska balerina svih vremena, preminula je u 85. godini, saopšteno je danas iz milanske Skale, a prenosi hrvatski Jutarnji list.

Prema pisanju italijanskih medija, jedna od najvećih dama baleta preminula je u Milanu nakon bitke sa kancerom.

"Ne doživljavam sebe kao zvezdu. Da biste trajali u svom poslu morate sa obe noge stajati čvrsto na zemlji, a to je moguće samo ako imate jak oslonac. Moj oslonac je uvek bila moja porodica, njihovu podršku imam i danas, srećna sam jer imam supruga, sina i dva divna unuka", izjavila je Karla Frači, gostujući u Beogradu 2015. godine.

Tanjug/AP/Alessandra Tarantino

Karla Frači (1936-2021)

Odavno srpska prestonica nije ugostila takvu zvezdu, kao što je to bio slučaj proleća te godine, kada je gošća Beogradskog festivala igre bila legendarna primabalerina milanske Skale.

"Sretala sam intelektualce, umetnike... Ipak, nisam nastupala samo u velikim teatrima, već sam se uvek trudila da promovišem igru i na manjim scenama. Deset godina sam nastupala u Njujorku i onda jurila da igram u nekom italijanskom selu za običan svet", reči su slavne Žizele.

Rođena je u Milanu 1936. godine u porodici tramvajskog kočničara. Sa deset godina upisala je u baletsku školu Skale u rodnom gradu, iako je maštala o tome da postane frizerka. Na audiciji za igrače se pojavila "onako usput" i nije se baš činilo da ima posebnog talenta.

Ali u čuvenom teatru postaje primabalerina i Skali će se uvek vraćati, a baletu će biti posvećena do kraja i u Skali je početkom godine držala master klasove.

"Uvek ćemo misliti o njoj sa simpatijama i zahvalnošću, sećajući se njenog osmeha u poslednjim danima koje smo proveli zajedno, gde se ona osećala kao da je došla kući", poručio je Dominik Mejer, direktor Skale.

 

 

Sa Skalom su joj se putevi razišli 1963. godine, nakon čega je nastupala na scenama poznatih svetskih baletskih kuća poput Kraljevskog baleta u Londonu (1963), Štutgartskog baleta (1965) i Švedskog kraljevskog baleta (1969), a potom i kao primabalerina Američkog baletskog teatra.

Od osamdesetih godina 20. veka režirala je brojne predstave najznačajnijih italijanskih baletskih trupa, a od početka novog milenijuma i u baletu rimskog Teatra del opere.

Dobitnica je najviših italijanskih priznanja za svoj rad, a od 2004. godine bila je i ambasadorka dobre volje UN, posvećena smanjivanju gladi u svetu. Napisala je i autobiografiju "Korak po korak: Moja priča" (2013). U Italiji je bila znana i kao žestoka antifašistkinja.

"Najveća. Božanska i večna", naveo je italijanski ministar kulture Dario Frančeskini na Tviteru.

Tanjug/AP/Gianni Foggia

 

Najpoznatija je po ulozi Žizele, ali i drugim ulogama u romantičnim komadima. Karlini partneri su bili neki od najpoznatijih baletskih igrača poput Rudolfa Nurejeva, Mihaila Barišnjikova, Erika Bruna, Vladimira Vasiljeva, Paola Bortolucija, Andrisa Lijepe.

Komentari (0)

Magazin