Poznati

Odlazak voditelja koji je vedrio i oblačio među republikancima: Promovisao teorije zavere o izborima i vakcinama

Komentari

Autor: Euronews Srbija, CNN

24/04/2023

-

22:41

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Foks njuz i Taker Karlson, desno orijentisani novinar koji je koristio svoje mesto u udarnom terminu na televizijskoj mreži kako bi uspostavio čvrstu kontrolu nad Republikanskom strankom, prekinuli su poslovni odnos, saoštila je mreža u objavi koja je protresla medije i američku političku scenu.

"Zahvaljujemo mu na njegovom služenju mreži kao voditelja, a pre toga kao saradnika", naveo je Foks njuz u kratkom saopštenju koje nije ponudilo objašnjenje za njegov odlazak.

Navodi se tek da je njegova poslednja emisija bila u petak 21. aprila.

Bivši predsednik Donald Tramp je, gostujući na "Njuzmaksu", reagovao na otpuštanje Karlsona.

"Šokiran sam i iznenađen. On je veoma dobra osoba i veoma dobar čovek. Taker je bio sjajan, posebno u poslednjih godinu dana", rekao je bivši američki predsednik o celoj situaciji.

Ove reči sugerišu da su u pitanju dva prijatelja, ali nedavno otkrivene privatne poruke Takera Karlsona pokazuju da on zapravo, kako je sam rekao, "strastveno mrzi Trampa".

"On je demonska sila, uništitelj. Ali, neće nas uništiti", jedna je od poruka koju je Karlson napisao, a koja se odnosi na Donalda Trampa.

Te poruke su nedavno otkrivene na suđenju gde su bile jedan od ključnih dokaza, a na kraju sudskog postupka je Foks bio prinuđen da plati više od 780 miliona dolara tehnološkoj kompaniji Dominion jer su lažno tvrdili da je za poraz Donalda Trampa na izborima pre tri godine kriva greška na softveru te kompanije.

U porukama koje su čitane na sudu, vidi se da Karlson sumnja u navode Donalda Trampa, koje je njegova televizija zdušno podržavala.

Tanjug/AP Photo/Seth Wenig, File

Taker Karlson i Donald Tramp

Liberalni mediji u SAD Karlsona nazivaju "zvezdom antivakserske i antimigrantske propagande", a "Media Matters" proglasio ga je "dezinformatorom godine", navodeći više od 350 primera neistina koje je širio tokom karijere.

Karlson se poslednjih godina, kako navodi navodi CNN, proslavio kao jedan od najvećih promotera teorija zavere i radikalne retorike - ne samo da je sejao sumnju u legitimitet izbora 2020, nego je promovisao i teorije zavere o vakcinama protiv korone i belačke nacionalističke teme.

Karlson, kako se navodi, nije odgovorio na zahteve za komentar, ali prema tvrdnjama upućenih, piše CNN, o odluci o izbacivanju sa mreže obavešten je u ponedeljak ujutro.

Kao voditelj u udarnom terminu na Foks njuz, Karlson je postao jedna od najuticajnijih osoba unutar Republikanske stranke, a Tramp mu je dao prvi intervju nakon što je optužen u Njujorku.

Džonatan Grinblat, prvi čovek lige protiv klevete, pohvalio je odluku Foks njuza, rekavši da je bilo "krajnje vreme" i da je "predugo" Karlson "koristio svoju emisiju u udarnom terminu za sipanje antisemitske, rasističke, ksenofobne i anti-LGBTQ mržnje prema milionima".

Američki mediji povezuju njegov odlazak sa još jednom tužbom, koju je podnela bivša producentkinja "Foks njuza" Ebi Grosberg, i u kojoj se tvrdi da je Karlson stvorio "neprijateljsku i diskriminatorsku atmosferu na javnom mestu".

Don Lemon dobio otkaz zbog izjave o predsedničkoj kandidatkinji

Ovo, međutim, nije kraj otkazima u SAD kada su u pitanju voditelji. Kako navodi "Politiko", juče je otpušten i Don Lemon, voditelj na kanalu CNN. 

Razlog za to je, navodi se, izjava Lemona iz februara u kojoj kaže da republikanska predsednička kandidatkinja Niki Hejli "nije u najboljim godinama", i da je "žena u najboljim godinama i svojim dvadesetim, tridesetim ili četrdesetim".

Don Lemon je rekao da je zapanjen zbog ovoga, i da nije bilo naznaka da će dobiti otkaz. 

Tanjug/Evan Agostini/Invision/AP, File

 

Međutim, CNN je na Tviteru tvrdio da ova izjava nije tačna i da mu je ponuđeno da razgovara sa upravom, ali da je Lemon umesto toga odlučio da se oglasi na toj društvenoj mreži.

Izvršni direktor CNN-a, Kris Liht, rekao je da su se mreža i Lemon "razišli", navodi se u dopisu koji je u ponedeljak dobio NBC.

Lemon je radio za CNN od 2006. godine, a pre toga je gradio karijeru radeći na još jednom američkom mediju, NBC.

Komentari (0)

Magazin