Poznati

Monarhija u Kanadi na raskrsnici kako se približava krunisanje kralja Čarlsa III

Komentari

Autor: Tanjug

01/05/2023

-

18:23

Monarhija u Kanadi na raskrsnici kako se približava krunisanje kralja Čarlsa III
Tanjug/AP/Joe Giddens/PA - Copyright Tanjug/AP/Joe Giddens/PA

veličina teksta

Aa Aa

Kako se približava krunisanje kralja Čarlsa III 6. maja, monarhija se nalazi na raskrsnici u Kanadi, a zemlja je sve apatičnija prema novom šefu države, ocenjuje "Gardijan".

Međutim, Čarlsovo krunisanje dolazi u vreme kada su ono za šta se dugo zalagao - borba protiv klimatske krize i popravka narušenih odnosa sa domorodačkim narodima, centralne teme u Kanadi, navodi britanski list.

Kao zemlja Komonvelta, Kanada će zvanično obeležiti kraljevo krunisanje nizom govora, performansa i umetničkih događaja planiranih u glavnom gradu Otavi.

Svečana ceremonija biće emitovana na televizijama širom zemlje, ali za razliku od Elizabetinog krunisanja pre 70 godina, kada su mnogi učenici dobili slobodan dan, školski odbori širom zemlje nisu pravili posebne planove da obeleže tu priliku.

"Manje od 10 odsto stanovništva smatra krunisanje važnim događajem", izjavila je Šači Kurl, predsednica neprofitnog Instituta Angus Rid i dodala da ne samo što oni ne smatraju da je to najvažniji događaj decenije ili veka ili njihovog života, već tek devet odsto kaže da je to najvažniji dan u godini.

Čarls je 18 puta boravio u zvaničnim posetama Kanadi od 1970. godine i izrazio duboku ljubav prema zemlji.

"Svaki put kada dođem u Kanadu… malo više Kanade uđe u moj krvotok i odatle, pravo u moje srce", rekao je on pristalicama u Njufaundlendu 2009. godine.Pa ipak, većina Kanađana bi volela da monarhija bude ukinuta.

Za neke, pompa koja okružuje predstojeće krunisanje deluje kao relikt prošlosti, za druge, kruna snosi i težinu istorije i odgovornost za vekovnu nepravdu prema domorodačkim narodima, koji su oterani sa svoje zemlje.

U svojim posetama Kanadi, Čarls je dao prioritet posećivanju autohtonih zajednica, koje su podnele teret rasističke kolonijalne politike i u skorije vreme, efekte promene klime.

Na nedavnom putovanju u Kanadu, Čarls je podržao 94 poziva Komisije za istinu i pomirenje, kao i Deklaraciju UN o pravima starosedelaca, ali se nije formalno izvinio za saučesništvo krune u kanadskom sistemu rezidencijalnih škola, vođenih od hrišćanske crkve, u kojima je bio cilj da se deca starosedeleca asimiluju u društvo.

Odnos između autohtonih naroda i britanske kraljevske porodice je, takođe, složen i vezan za prekršena obećanja, oduzimanje imovine i otvorene pokušaje da se izbriše domorodačka kultura. 
Mnogi starosedeoci smatraju da je, kada je kruna prenela odgovornost upravljanja na kanadsku saveznu vladu, narušen duh ugovora potpisanih 1700-ih i da je vlada uvela otvoreno rasističku politiku, poput Indijanskog zakona, koji su domorodački lideri decenijama pokušavali da ukinu.

Godine 2001. Čarls je dobio indijansko ime "Sunce ga čuva na dobar način" i ogrnuli su ga ćebetom na kojem je bila zvezda, ukazujući na važnost odnosa između krune i starosedelačkih naroda.

 

Komentari (0)

Magazin