Tehnologija

Mask osudio medijske izveštaje o napadu robota u Teslinoj fabrici u Ostinu

Komentari

Autor: Tanjug

28/12/2023

-

21:04

Mask osudio medijske izveštaje o napadu robota u Teslinoj fabrici u Ostinu
Humanoidni robot "Optimus" - Copyright Twitter/@teslaownersSV

veličina teksta

Aa Aa

Ilon Mask osudio je danas nedavne medijske napise o navodnom napadu robota u Teslinoj fabrici u Ostinu.

Direktor kompanije Tesla odgovarao je korisniku platforme X (Tviter), koji je podelio izveštaj Dejli mejla od utorka o incidentu sa fabričkim robotom iz 2021. godine, preneo je Biznis insajder.

Medij navodi da je Maskov gnev očigledno bio usmeren na objavu Dejli Mejla u kojoj je korišćena sličica koja prikazuje Tesline humanoidne robote Optimus, a ne ruku robota Kuka, koja je bila uključena u pomenuti incident od pre dve godine.

Prema pisanju medija, dva svedoka rekla su da je inženjer pokrenuo ažuriranje softvera na fabričkim robotima, kada ga je jedna od mašina zgrabila i prikovala za površinu.

Svedok: Robot zario kandže u telo inženjera

Svedoci su takođe rekli da je inženjer ostao da krvari nakon što je robot zario kandže u njegovo telo.

Inženjer je na kraju pobegao iz kandži robota kada je drugi radnik pritisnuo dugme za zaustavljanje rada robota, navode mediji.

Maskova odbrana robota Optimus nije iznenađenje, jer u njih polaže velike nade.

Kada ih je predstavio prošle godine, rekao je da bi ekonomija mogla postati beskonačna, ako bi roboti Optimus bili sposobni za ručni rad.

"Ovo znači budućnost izobilja u kojoj nema siromaštva, gde biste mogli da imate šta god želite u pogledu proizvoda i usluga", rekao je tada Mask.

Međutim, pritužbe na bezbednost dugo su pratile Maskove fabrike Tesla, a 2020. godine kalifornijski regulatori rekli su da im je Tesla poslao nepotpune izveštaje o povredama u fabrici.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin