Tehnologija

Veštačka inteligencija pod lupom zakonodavaca: Italijanski regulator tvrdi da ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti

Komentari

Autor: Tanjug

30/01/2024

-

12:51

Veštačka inteligencija pod lupom zakonodavaca: Italijanski regulator tvrdi da ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti
Veštačka inteligencija pod lupom zakonodavaca: Italijanski regulator tvrdi da ChatGPT krši evropske zakone o privatnosti - Copyright Tanjug/AP/Richard Drew

veličina teksta

Aa Aa

Italijanski regulator je nakon višemesečne istrage saopštio kalifornijskoj kompaniji Open AI da njen ključni proizvod, generativni sistem veštačke inteligencije Čet Dži-Pi-Ti (ChatGPT), narušava evropske zakone o zaštiti privatnosti (GDPR).

Open AI je dobio rok od 30 dana da reaguje na ove optužbe, prenosi portal Teh Kranč. Ako se sumnje o kršenju evropskih zakona o privatnosti potvrde, kompanija bi mogla da plati kaznu do 20 miliona evra ili do četiri odsto svog godišnjeg prometa.

"Verujemo da su naše prakse usklađene sa GDPR i drugim zakonima o privatnosti i preduzimamo dodatne korake da zaštitimo podatke i privatnost ljudi", oglasila se firma Open AI.

Italijanski regulator je još 30. marta 2023 godine istakao da ne postoji zakonska osnova za prikupljanje i obradu ličnih podataka za obuku algoritama koji su ključni za Čet Dži-Pi-Ti.

Istakao je i zabrinutost za bezbednost dece i upozorio na potencijal Čet Dži-Pi-Ti da generiše netačne informacije o pojedincima.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin