Tehnologija

Jednostavna igrica donela svom izumitelju milione: "Wordle" za dva meseca dobio 300.000 novih igrača

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/02/2022

-

21:24

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Vrlo jednostavna igrica pod nazivom "Wordle" donela je svom vlasniku milione. Pravila su takva da igrač mora pogoditi reč od pet slova, a onda dobija informaciju da li se neko od tih slova nalazi u "tajnoj reči", i da li je na pravom mestu. Moguće je pogađati šest puta, a nova reč se pojavljuje jednom dnevno.

Igricu je napravio inženjer Džordž Vardl, za svoju partnerku koja voli da se bavi igrama reči. U novembru 2021. godine, "Wordle" je imao samo 90 igrača, a u januaru 2022. taj broj je porastao na 300,000. U igrici nema reklama i potpuno je besplatna.

Njujork tajms je 3. januara objavio priču o ovoj igri, a do kraja januara ju je i kupio, i to za nepoznatu svotu koja se meri milionima. 

Upravo zbog velike cene mnogi igrači se plaše da će "Wordle" prestati da bude besplatan, iako su iz Njujork tajmsa obećali da neće naplaćivati igranje, kao i da neće biti nikakvih izmena u načinu igre.

Razlog za uspeh ove igrice su njena jednostavnost i "zaraznost", a za samo mesec dana je "Wordle" dostigao više od tri miliona pojedinačnih poseta.

Za ovu igricu dnevno nije potrebno odvojiti više od sedam minuta pa je i to možda jedan od razloga za popularnost. Naravno, najpopularnija je u zemljama gde se pretežno govori engleski jezik.

Komentari (0)

Magazin