Tehnologija

U skladištu svake godine propadne 630 miliona tona žita: Mali robot britanskih naučnika mogao bi da pomogne

Komentari

Autor: Euronews Srbija

17/03/2022

-

22:39

Euronews Srbija

veličina teksta

Aa Aa

Širom sveta, požnjeveno žito skladišti se u velikim količinama, u silosima. Tamo može da stoji mesecima pre nego što se proda, ali se dešava da se u međuvremenu zarazi bubama ili gljivicama. Mladi naučnici iz Velike Britanije osmislili su robota koji ovaj problem može da reši.

"Crover" je robot koji ima zadatak da prevrće uskladišteno žito i  spreči da ga napadnu bube i gljivice. Naime, žito koje se skladišti u silosima, od prekomernog stajanja može da se ukvari.

"Na osnovu podataka Organizacije za hranu i poljoprivredu UN imamo procene na globalnom nivou da je količina žitarica izgubljena tokom faze skladištenja svake godine iznad 630 miliona tona, što je više od 20 odsto žitarica u skladištu", ističe Lorenco Konti, direktor kompanije "Crover".

Žito koje je pokvareno, ne može da se koristi u ishrani i predstavlja šetu za farmere. Da li su došle bubice nije lako prepoznati golim okom. Zato Robert svoje žito redovno proverava.

Euronews/Printscreen

 

"Trenutno ovde imam oko 1.500 tona pšenice koja je spremna za isporuku kupcima. Moram da vodim računa o vlagi i temparaturi. Ako temperatura počine da raste, raste i vlaga, bube počinju da se razmnožavaju, gljivice počinju da rastu u zrnu i zrno nestaje i to je potpuni gubitak za mene kao farmera", ističe farmer Robert Nil.

Šetnja po žitu nije laka i nije bezbedna, zato bi pomoć robota bila dobro došla. Robot bi informacije koje prikupi slao farmeru preko aplikacije za mobilne telefone. Još uvek je u fazi testiranja, a komercjalna verzija biće predstavljena ovog leta.            

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin