Tehnologija

Rusi pokreću novu aplikaciju za deljenje fotografija Rossgram nakon što je Kremlj blokirao Instagram

Komentari

Autor: Rojters

17/03/2022

-

10:59

Rusi pokreću novu aplikaciju za deljenje fotografija Rossgram nakon što je Kremlj blokirao Instagram
Rusi pokreću novu aplikaciju za deljenje fotografija Rossgram nakon što je Kremlj blokirao Instagram - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Ruski tehnološki preduzetnici će za 10 dana lansirati aplikaciju za deljenje slika namenjenu domaćem trižištu kako bi pomogli da se popuni praznina koju je ostavio Instagram, a koji su ruske vlasti blokirale ove nedelje.

Nova usluga, pod nazivom Rossgram, biće pokrenuta 28. marta i imaće dodatne funkcije kao što su crowdfunding i plaćeni pristup za određene sadržaje, objavljeno je u sredu na sajtu aplikacije.

"Moj partner Kiril Filimonov i naša grupa programera bili su spremni na ovakav razvoj događaja i odlučili da ne propuste priliku i stvore ruski analog popularne društvene mreže koju vole naši sunarodnici", napisao je Aleksandar Zobov na VKontakte, direktor za odnose sa javnošću inicijative.

Ruski državni regulator za komunikacije Roskomnadzor blokirao je pristup Instagramu u ponedeljak nakon što je kompanija Meta Platforms rekla da će korisnicima društvenih medija u Ukrajini dozvoliti da postavljaju poruke poput "Smrt ruskim osvajačima".

Meta, koja je takođe vlasnik Fejsbuka ističe da se privremena promena u politici govora mržnje odnosi na Ukrajinu tek nakon ruske invazije, rekavši da bi bilo pogrešno sprečiti Ukrajince da "iskažu svoj otpor i bes prema invazijskim vojnim snagama". Meta je u nedelju saopštila da sužava svoju politiku moderiranja sadržaja oko Ukrajine kako bi zabranila pozive na smrt šefa države.

Rusija, koja je već zabranila Fejsbuk pokrenula je krivičnu istragu protiv kompanije Meta, a tužioci su tražili od suda da proglasi američkog tehnološkog giganta "ekstremističkom organizacijom".

Slučaj bi trebalo da se nađe pred sudom u ponedeljak.

Prema fotografiji koju je Zobov podelio na VKontakte, Rossgramova šema boja i raspored će imati veliku sličnost sa Instagramom.

Inače, Rusija je poslednjih meseci razvijala svoju domaću tehnologiju, uključujući pametne telefone AYYA T1 koje proizvodi državni konglomerat Rostec. Štaviše, Gazprom Media je u novembru lansirao aplikaciju Yappy koja je domaći rival platformi TikTok.

Komentari (0)

Magazin