Tehnologija

Kreiran softver baziran na principu veštačke inteligencije koji "uči" kao tromesečno dete

Komentari

Autor: Tanjug

13/07/2022

-

15:31

Kreiran softver baziran na principu veštačke inteligencije koji "uči" kao tromesečno dete
Kreiran softver baziran na principu veštačke inteligencije koji "uči" kao tromesečno dete - Copyright Promo/CPN

veličina teksta

Aa Aa

Tim naučnika kreirao je softver baziran na principu veštačke inteligencije (AI) po uzoru na dečji mozak, koji ima mogućnost "učenja i razmisljanja" na isti način kao tromesečno dete, preneli su američki mediji.

Program za učenje baziran na principu veštačke inteligencije, nazvan "Plato", u stanju je da razume stvarnost i zakone koji vladaju, kao što je recimo zakon gravitacije, na isti način na koji to razume tromesečno dete.

Zanimljivo je da su se naučnici vodili time da kod softvera razviju mogućnost razumevanja fizike na intuitivnom nivou, nalik bebama koje vrlo brzo dolaze do saznanja da će bačena loptica pasti na pod.

Čitav ovaj eksperiment se bazirao na tome da "Plato" bude obučen da razvrsta video snimke na kojima su bile prikazane različite situacije kretanja bačenih loptica, kako realne, tako i nemoguće situacije gde zakoni fizike nisu važili.

Reakcije "iznenađenja" koje je "Plato" prikazivao bile su vrlo približe reakcijama beba, te su određeni zakoni "naučeni" za svega 28 sati.

Naučnici su istakli da je ovo je veliki napredak u daljim izučavanjima polja veštačke inteligencije.

Ovim napretkom, oni idu korak dalje, nakon uspešnih obučavanja za izvršavanje specifičnih zahteva, došlo se do saznanja kako pristupiti učenju po principu generalizacije što će otvoriti mnoga nova polja.

Veštačka inteligencija predstavlja jednu od najmisterioznijih oblasti na polju računarskih sistema. Cilj stvaranja tzv. veštačke inteligencije predstavlja težnju naučnika da stvore programe (softvere) koji će imati princip funkcionisanja sličan ljudskom principu razmišljanja.

Komentari (0)

Magazin