Tehnologija

Da li se Mask poigrava Tviterom: Od dogovora, aktiviranja "otrovne pilule", do sudskog procesa

Komentari

Autor: Euronews Srbija

23/07/2022

-

19:07

Da li se Mask poigrava Tviterom: Od dogovora, aktiviranja "otrovne pilule", do sudskog procesa
Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay - Copyright Tanjug/AP/Hannibal Hanschke, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ono što je počelo kao najvažnija biznis vest godine, polako se pretvara u "jednu od najluđih priča", mada se i dalje ne zna "ko će poslednji da se smeje".  Najbogatiji čovek na svetu Ilon Mask prvo je objavio kako želi da kupi Tviter, pa onda da odustaje od te namere, a u međuvremenu su akcije kompanije izgubile na vrednosti. Sve je ovo za posledicu imalo tužbu koju je Tviter podneo protiv njega pa će, prema najnovijem razvoju događaja, ova saga epilog morati da dobije na sudu - a sve opcije su i dalje otvorene.

Deonice Tvitera su 11. jula izgubile više od sedam odsto svoje vrednosti, nakon objave Maska da želi da odustane od kupovine te kompanije. Prema prvobitnom ugovoru, Mask je trebalo da kupi Tviter po ceni od 44 milijarde dolara, što znači da bi svaka akcija koštala 54,2 dolara. 

Međutim, 16. jula, akcije ove kompanije vredele su znatno manje - "samo" 37 dolara. Zbog drastičnog pada u vrednosti deonica, iz Tvitera su odlučili da sudskim putem pokušaju da nateraju Maska da ipak kupi kompaniju. Takođe, 22. jula Tviter je objavio da su njihovi prihodi jedan odsto manji u odnosu na isti period prošle godine, za šta su delom okrivili "nesigurnosti izazvane Maskovim ponašanjem".

Da bi se shvatilo šta se zaista dešava u "slučaju Tviter", možda je najbolje događaje poređati hronološki.

(Nedovoljno) otrovna pilula

Pre više od tri meseca, početkom aprila, objavljeno je kako Mask poseduje 9,2 odsto deonica u Tviteru, što ga je činilo najvećim akcionarom u tom trenutku. Već tada, mnogi analitičari smatrali su kako je ovo zapravo uvod u pokušaj milijardera da kupi čitavu kompaniju. 

Samo nekoliko nedelja kasnije, objavljeno je kako je Mask sakupio sredstva za kupovinu kompanije. Iz Upravnog odbora Tvitera, međutim, nisu bili previše oduševljeni njegovom ponudom, i pokušali su da ga odvrate od preuzimanja aktiviranjem mehanizma "otrovne pilule". U pitanju je odredba kojom se čuva pravo akcionara Tvitera, izuzev Maska, da stiču akcije kompanije po relativno niskoj ceni, što je trebalo da "razvodni" udeo koji je tada u Tviteru imao šef "Tesle".

Zanimljivo je da je objava o vlasničkom udelu Maska od devet odsto akcija došla samo nekoliko nedelja nakon što je upravo tvitom kritikovao Tviter zbog toga što, po njegovim rečima, "ne ispunjava principe slobodnog govora, čime se demokratija podriva iz temelja". U istoj objavi, pitao je i šta bi moglo da se uradi tim povodom.

Mask je, inače, poznat po tome što mu je Tviter omiljeno mesto za oglašavanje - na ovoj platformi ima više od 100 miliona pratilaca, a objavljuje kako svoja saopštenja, tako i "mimove" ili šta god da mu padne na pamet.

Nijedan od mehanizama da se Mask odvrati od kupovine nije urodio plodom, pa je naposletku, 26. aprila, Tviter zvanično saopštio da je postignut dogovor sa milijarderom o kupovini kompanije po ceni od 44 milijarde dolara, što znači 54,2 dolara po deonici. 

Mask je tada rekao da je "slobodan govor kolevka demokratije", a Tviter je nazvao "digitalnim gradskim trgom gde se diskutuje o pitanjima od ključne važnosti za čovečanstvo". Dodao je, istovremeno, da želi da poboljša Tviter time što će otvoriti algoritme za sve, pobrine se za "spam botove", kao i da  uvede nove funkcije.

Planirano je tada da Tviter postane privatna kompanija u Maskovom vlasništvu, što je značilo da je neophodno odobrenje kako od vlasnika deonica, tako i od regulatora.

Misterija namera i "misterija" novca

Kada je objavljeno da je Tviter prihvatio ponudu Maska za kupovinu kompanije, mnogi su pomislili da se priča polako privodi kraju. Neki su to nazivali "biznis objavom decenije", a drugi su ukazivali na potencijalne promene koje će ova društvena mreža pretrpeti pod novim vlasnikom.

Sam Mask je sebe nazvao "apsolutistom slobodnog govora", zbog čega su se mnoge grupe boraca za ljudska prava zabrinule kako će Tviter pod novim liderstvom postati platforma na kojoj će govor mržnje i ekstremističke objave moći da nađu svoje utočište. Mask je tada tvrdio kako je "za cenzuru sve dok je u skladu sa zakonom", što ih, verovatno, nije mnogo utešilo.

Među skepticima je bio i jedan od osnivača Majkrosofta, Bil Gejts, koji je rekao da bi "Mask potencijalno mogao da učini Tviter lošijim, jer nije do kraja jasno šta će uraditi". U istom intervjuu je rekao i da vlasnik Tesle i Spejs Iksa ima "impresivne" uspehe u svojoj karijeri, ali i da sumnja kako će "uspeti da ponovi svoje neverovatne poduhvate (sa ovim kompanijama) i kada je u pitanju Tviter".

Nedugo nakon saopštenja o postignutom dogovoru usledila je vest da je Mask prodao akcije svoje kompanije Tesla u vrednosti od oko četiri milijarde dolara, najverovatnije kako bi osigurao dovoljno sredstava za proces kupovine Tvitera. Takođe, pretpostavljalo se da će jedan deo svote potrebne za kupovinu kompanije morati da pozajmi od banaka - oko 25 milijardi dolara.

Nakon što su se u javnosti pojavila pitanja odakle će Mask nabaviti ostatak novca, on je objavio da će mu u tome pomoći 19 investitora, od kojih su neki iz Silicijumske doline, neki iz sveta kriptovaluta, a neki sa Vol Strita. Jedna od najvećih investicija trebalo je da dođe od osnivača Orakla Lerija Elisona, koji je obećao milijardu dolara, a za investiciju su bili zainteresovani i Fideliti, Katar Holding, kao i Bajnens.

Prvi upozoravajući znaci 

Da možda neće sve ići tako glatko kao što se očekivalo, moglo je da se nasluti 13. maja, kada je Mask rekao da je dogovor o kupovini Tvitera "stavljen na pauzu" dok ne dobije više informacija o tome koliko je lažnih naloga na samoj platformi. Ovo je (naravno) tvitovao, a kasnije je dodao da je kompanija "i dalje posvećena procesu kupovine".

"Dogovor o kupovini Tvitera je trenutno na čekanju dok se ne izrade proračuni u vezi sa tim da li spam i lažni profili zaista čine manje od pet odsto korisničkih naloga", objavio je Mask.

Samo četiri dana posle ove objave, postalo je jasno da će pitanje lažnih profila koje je Mask pokrenuo odigrati veliku ulogu u njegovoj odluci da kupi Tviter. Na jednoj konferenciji rekao je kako bi mogao da traži nižu cenu ukoliko se dokaže da tvrdnje kompanije o manje do pet odsto botova nisu istinite.

"Ne možete da platite istu cenu za nešto što je mnogo gore nego što su oni tvrdili. Što više pitanja postavljam, sve sam više zabrinut. Tvrde da imaju neku komplikovanu metodologiju koji samo oni mogu da razumeju... ne može to da bude neka velika misterija", rekao je Mask.

Dodao je tada i kako sumnja da lažni nalozi čine bar 20 odsto svih korisnika Tvitera, što je četiri puta više od procena same platforme.

Dan pre ove izjave, izvršni direktor Tvitera Parag Agraval je objavio kako njihov sistem konstantno radi na otkrivanju lažnih naloga, kao i da su u svakom izveštaju procenjivali da imaju manje od pet odsto spam profila na platformi - Mask je na Agravalov tvit odgovorio jednim jedinim emodžijem, i to prilično nepristojnim.

Prva tužba

Krajem maja je objavljena vest da je Mask zatražio pozajmicu od 6,25 milijardi dolara, što je navodilo na zaključak da je i dalje zainteresovan za kupovinu Tvitera, uprkos ranijim izjavama o tome da je dogovor stavljen na pauzu. Već tada, svota od 44 milijarde koliko je prvobitno trebalo da plati za vlasništvo nad kompanijom premašivala je njenu vrednost na berzi za oko devet milijardi dolara. Međutim, pre toga su porasle najviše u istoriji kompanije.

Investitori koji imaju udeo u vlasništvu Tvitera tužili su 27. maja Maska za "manipulaciju deonicama", rekavši da je sebi uštedeo oko 150 miliona dolara time što nije objavio da je kupio više od pet odsto deonica do 14. marta. U tužbi se navodi da je on tako izbegao rast cena deonica Tvitera koji bi usledio nakon vesti o njegovoj investiciji.

"Mask je iznosio tvrdnje, objavljivao tvitove i preduzimao druge poteze usmerene na to da se stvori sumnja i da se vrednost deonica Tvitera snizi kako bi, nadao se, mogao to da iskoristi za ponovne pregovore o ceni ili potpuno odustajanje", navodi se u tužbi.

Mask je na ovu tužbu reagovao time što je ponovio da je njegova ponuda od 44 milijarde bila poslata kada je "verovato da su izveštaji tvitera o lažnim nalozima tačni".

Činjenica je, ipak, da su, kada je milijarder 4. aprila objavio da je kupio 9,2 odsto udela u Tviteru, akcije te kompanije postale 27 odsto vrednije. Da se tada priključio Upravnom odboru kao što mu je bilo predlagano, ne bi smeo da kupi više od 14,9 odsto deonica. Prvobitno je pristao na to, ali se posle predomislio, pa je zbog toga mogao da pošalje ponudu za kupovinu cele kompanije.

Maskova pretnja

Da je već postalo pitanje da li će do kupovine Tvitera uopšte i doći, pokazao je Mask kada je 6. juna zapretio da će u potpunosti odustati ukoliko mu iz te kompanije ne daju tačne informacije o tome koliko je lažnih profila na platformi.

On je, u pismu koje su javnosti predstavili njegovi advokati, naveo da je Tviter "veoma jasno načinio materijalni prekršaj svojih obaveza", kao i da ima svo pravo da raskine dogovor o kupovini.

Ovo je, zapravo, i bio prvi put da Mask u pisanoj formi pred američkim regulatorima preti kako će odustati od kupovine, umesto da to čini na svoj uobičajeni način - tvitovima. 

U pismu se navodilo da je milijarder tražio infomraciju o lažnim nalozima konstantno još od 9. maja, kao i da "veruje da Tviter otvoreno odbija da se povinuje obavezama predviđenim dogovorom u kupovini, što dodatno podgreva sumnje da kompanija ne želi da obelodani tražene podatke".

profimedia

 

"Mask jasno ima pravo da dobije tražene podatke kako bi mgoao da se pripremi za kupovinu Tvitera, kao i kako bi mogao da obezbedi finansija na adekvatan način", navodi se u pismu.

Iz Tvitera su nakon toga poručili da nastavljaju da dele sve neophodne podatke sa Maskom, i najavili kako bi u avgustu trebalod a bude održano glasanje među deoničarima o tome da li će kompanija biti prodata za 44 milijarde dolara. Sada, međutim, održavanje tog glasanja deluje prilično neizvesno.

"Jedna od najluđih biznis priča"

Mask je 8. jula objavio kako će definitivno odustati od kupovine Tvitera, i to zbog toga što je, kako tvrdi, ta kompanija "značajno prekršila više odredbi" sporazuma o spajanju.  Problem je isti kao i mesecima unazad - od dogovora se odustaje jer, kako Mask kaže, Tviter nije pružio dovoljno informacija o broju neželjenih i lažnih naloga.

Da u Tviteru neće sedeti skrštenih ruku, pokazala je njihova tužba protiv milijardera zbog toga što želi da odustane od dogovora, pa će pred sudom u Delaveru pokušati da ga nateraju da završi proces kupovine po ranije ugovorenoj ceni od 44 milijarde dolara. 

Deonice te kompanije su dan nakon Maskove objave da odustaje od dogovora izgubile nešto više od sedam odsto vrednosti, a u tužbi se, između ostalog, navodi i kako su njegovi "neverovatni" i "zlonamerni" potezi naneli nepopravljivu štetu platformi i "izazvali haos" kada su u pitanju cene njenih akcija.

Kada je objavljeno da je tužen, Mask je tvitovao "mim" fotografiju kojom sugeriše kako će na sudu naterati Tviter da objavi koliko je lažnih naloga zaista na toj društvenoj mreži.

 

 

Mask je tražio da sudski proces počne tek u februaru uprkos tome što je Tviter tražio ubrzani postupak. Sud je Maskov zahtev odbio, i prvo ričošte biće održano u oktobru ove godine. Kako navodi Euronews, postoji šest mogućih scenarija za razrešenje ove komplikovane situacije, koju je analitičar Den Ajvs iz Vidbuša nazvao "jednom od najluđih biznis priča ikada":

1. Miran razlaz sukobljenih strana, uz to što će Mask platiti milijardu dolara zbog klauzule o odustajanju

2. Tviter pobeđuje na sudu, i Mask kupuje kompaniju po ranije dogovorenoj ceni

3. Mask kupuje Tviter, ali po ceni nižoj od prvobitne jer sada akcije koštaju manje nego pre

4. Tviter i Mask postižu neku vrstu nagodbe, ali tek nakon dugog i mučnog sudskog procesa

5. Mask pobeđuje na sudu, dokazujući da mu je Tviter dao "lažne informacije" o broju botova

6. Mask se predomišlja, kao i toliko puta pre u ovoj priči.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin