Tehnologija

Kompanija "Virdžin Galaktik" nadomak cilja: Prvi svemirski turisti mogli bi da polete već u junu

Komentari

Autor: CNN

10/05/2023

-

09:48

Kompanija "Virdžin Galaktik" nadomak cilja: Prvi svemirski turisti mogli bi da polete već u junu
Ričard Brenson - Copyright AP/Richard Drew, File

veličina teksta

Aa Aa

"Virgin Galactic", kompanija za svemirski turizam u vlasništvu britanskog milijardera Ričarda Brensona, sprema se za prvo putovanje do ivice kosmosa posle gotovo dve godine pauze.

Letelica koja bi trebalo da poleti pred kraj maja u misiji "Unity" imaće dva pilota i posadu koju čine četiri zaposlena u ovoj kompaniji,  a to bi trebalo da bude poslednji test let pre nego nego što "Virgin Galactic" otvori vrata svemirskim turistima.

Ako sve prođe kao što je zamišljeno, usluge komercijalnih putovanja u svemir biće dostupne već u junu, a letovi će se izvoditi iz njihove svemirske luke u Novom Meksiku, piše CNN. 

Brenson je, inače, i sam putovao u svemir u julu 2021. i to dve nedelje pre nego što je njegov veliki rival Džef Bezos i sam odleteo u nižu Zemljinu orbitu. 

Ipak, Savezna uprava za vazduhoplovstvo, koja licencira komercijalno lansiranja letelica, otvorila je istragu o njegovom letu jer je otkriveno da je letelica skrenula sa predviđenog kursa.

AP/Susan Montoya Bryan, File

 

Istraga je završena u septembru 2021. u korist kompanije, pa je "Virgin Galactic" dobio zeleno svetlo za naredne letove, ali će oni doći sa velikim zakašnjenjem.

Naime, probijeno je nekoliko rokova za nove letove, koji su bili najavljivani za oktobar prošle godine, a kada je "Virgin Galactic" postao deoničarsko društvo 2019, planovi su bili da komercijalne usluge počnu 2020. godine.  

Sada je izvršni direktor Majkl Kolglejžr najavio da će prve komercijalne usluge biti u ponudi u drugom kvartalu ove godine.

Karte koštaju 450.000 dolara

"Virgin Galactic" je sproveo nekoliko test letova pre nego što je Brenson poleteo u svemir 2021. Od tada, kompanija je imala samo jedan test let VSS Unity, koji nije uključivao paljenje raketnog motora. 

Međutim, nakon što su neki budući putnici karte kupili pre više od jedne decenije, kompanija godinama troši novac u pokušajima da svoje letove na ivicu svemira učini bezbednim. 

Prodali su oko 800 karata, uključujući 600 u cenovnom rangu od 200.000-250.000 dolara i još 200 karata koje su koštale 450.000 dolara. Trenutna cena karte takođe iznosi 450.000 dolara.  

"Virgin Galactic" se direktno takmiči sa Bezosevim Blue Oridžinom u biznisu suborbitalnog turizma. Od kad je Bezos poleteo u julu 2021, ova kompanija je kompletirala pet dodatnih letova sa posadom u svemir. Operacije su stopirane kada je raketa bez posade eksplodirala u septembru 2022. godine. 

Misija "Unity" najavljena za kraj mama

Šest ljudi će biti u posadi VSS Unity, koja bi trebalo da poleti pri kraju maja. Posada se sastoji od dva pilota, CJ Starkova I Majka Masućija, kao i četiri zaposlena u "Virgin Galactic"-u koji će se voziti u putničkoj kabini. Ovo četvoro su Džamila Gilbert koja radi u komunikacijskom sektoru firme, Kris Hjum koji je inženjer, Luk Mejs koji je instruktor astronautima i Bef Mouzes, šefica za trening astronaut. 

VSS Unity, letelica koja se kreće na raketni pogon, dizajnirana je da leti priključena na krilo masovnog matičnog broda koji se zove "Iv". Nakon 15 kilometara, dve letelice se razdvajaju i VSS Unity nastavlja svoj put pod kontrolom dvojice pilota. Letovi bi trebalo da dostignu visinu od 80 kilometara, granicu koju je američka vlada odredila granicom sa svemirom. 

Ovo određenje svemirske granice ne priznaju svi. Međunarodno je poznatija Karman linija, koja leži na 100 kilometara iznad Zemljine površine.  

Pri zenitu leta, svemirski turisti bi trebalo da osete nekoliko minuta bestežinskog stanja i da kroz prozor vide zakrivljeni horizont planete Zemlje, kao i crnilo svemira. VSS Unity bi zatim trebalo da se vrati na mesto polaska, a kompletan let bi trebalo da traje dva sata. 

Inače, "Virgin Orbit", sestrinska kompanija "Virgin Galactic"-a koja se bavila lansiranjem satelita, podnela je zahtev za bankrotstvo u aprilu.  

Komentari (0)

Magazin