Tehnologija

Zakerberg Tredsom udara na Maskov Tviter: Može li nova aplikacija da zameni popularnu ptičicu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

18/07/2023

-

21:58

Euronews

veličina teksta

Aa Aa

Nova društvena mreža Treds (Threads), proizvod kompanije Meta, za pet dana postojanja prikupila je 100 miliona korisnika, što predstavlja najbrži rast korisnika jedne aplikacije do sada. 

Dok se nekima dopada kako funkcioniše, kritičari kažu da se radi o kopiji Tvitera. Direktor Tesle i Spac eksa, a ujedno i vlasnik Tvitera Ilon Musk najavljuje tužbu, dok prvi čovek kompanije Meta Mark Zakerberg uveliko širi mrežu.

Zakerberg je još pre dve godine najavio svoj najveći projekat - Metavers, ali od megalomanskih najava trodimenzionalnog virtuelnog sveta, javnoti je za sada predstavljen samo Treds - nova društvena mrežu koja nesumnjivo podseća na Tviter.

Glavni urednik internet portala RTS-a Zoran Stanojević rekao je za Euronews Srbija da je nova mreža zapravo najviše privukla korisnike Instagrama, ali da to nije profil koji bi mogao da se uklopi u mrežu koja podseća na Tviter.

profimedia

 

"Ja nemam neke posebno pozitivne utiske o Tredsu. Meni to liči na Instagram za one koji ne vole slike što je samo po sebi nonsens. Treds je privukao mnogo Instagram korisnika, prebacio ih je tamo, ali to nisu ljudi koji žele da razmenjuju poruke", rekao je Stanojević.

Marko Crnjanski iz Netokracije nije optimističan kada je u pitanju Treds i ne predviđa mu ozbiljniju budućnost.

"MIslim da ovo neće zaživeti na duge staze jer korisnici uveliko imaju jedan alat koji im tako nešto omogućava", smatra on.

Međutim na pitanje šta je privuklo ljude Tredsu, Crnjanski kaže da je to pre svega jednostavnost pravljenja naloga. Svako ko ima Instagram, objašnjava, ima mogućnost da se njegovi podaci automatski prebacuju na Treds.

"Ogromne su razlike u odnosu na Tviter to što Treds i dalje nema opciju haštagova, odnosno praćenja određenih trendova i istaknutih vesti u realnom vremenu. Takođe, nema veb aplikaciju i nema mogućnost razmene direktnih poruka što Tviter čini znatno kompleksnijom društvenom mrežom", kaže on.

Kritičari zameraju i to što je Treds uvezan sa Instagram profilom, pa se brisanjem jednog naloga, automaski uklanja profil sa druge platforme. I to je razlog zbog kojeg Treds još nije dostupan u EU. 

Stanojević kaže da se stiče utisak da novi konkurent ne može da preuzme jezgro korisnika Tvitera.

"Za ovih pa skoro dve nedelje nisam čuo da je neko nešto citirao sa Tredsa, da je neko rekao da je na Tredsu nastala neka kontroverza. Dok se to ne dogodi, mi ne možemo da goovrimo o Tredsu kao nekoj ozbiljnoj zameni za Tviter", rekao je on.

Za to vreme kompanija Tviter razmatra tužbu zbog, sistemskog, namernog i nezakonitog prisvajanja Tviterovih poslovnih tajni i druge intelektualne svojine.

Ukoliko ne dobije sudski epilog, sukob Maska i Zakerberga potencijalno bi mogao da se okonča najavljenom borbom u oktagonu. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin