Zdravlje

Svake godine sve je više gojazne dece

Komentari

Autor: PR

30/10/2023

-

13:10

Svake godine sve je više gojazne dece
Svake godine sve je više gojazne dece - Copyright Delhaize/Promo

veličina teksta

Aa Aa

Beležimo sve veći porast gojazne dece i to se uveravam kroz celu svoju karijeru, ocenjuje Vlatko Kljajić, direktor OŠ „Siniša Nikolajević“

„Današnji četvrtaci trče slabije nego njihovi vršnjaci 1970-ih i 1980-ih godina. Malo ko od njih ume da se popne na drvo. Uprkos tome što vole sport, više ih privlače kompjuteri, telefoni i video igrice. Određene navike i ponašanja dovele su do toga da svake godine beležimo sve veći porast gojazne dece i to se uveravam kroz celu svoju karijeru“, ocenjuje Vlatko Kljajić, direktor OŠ „Siniša Nikolajević“ na Crvenom krstu u Beogradu. On je u ovu školu prvi put ušao još kao đak prvak, a u istoj obrazovnoj ustanovi je proveo i 30 godina radeći kao učitelj. Poslednjih deset godina upravlja školom sa pozicije direktora.

Da nije reč samo o njegovim utiscima, potvrđuje i Institut za javno zdravlje Srbije Dr Milan Jovanović Batut. U poslednjem „Istraživanju zdravlja stanovništva Srbije“, sprovedenom 2019, utvrđeno je da je svako osmo dete gojazno, dok je umereno gojazne dece 16,6 odsto, a među predškolskom decom procenat gojaznih je još veći. I sa ove adrese godinama se ukazuje da su deca slabo fizički aktivna, da ne jedu nutritivno bogatu i kvalitetnu hranu, i da najviše vremena u toku dana provode ispred ekrana.

Upravo su ovakvi trendovi motivisali maloprodajni lanac Maxi, da u saradnji sa Ministarstvom prosvete, pokrene edukativni program o značaju balansirane ishrane. Početkom ove školske godine krenuo je edukativni karavan pod nazivom „Zdrava hrana svakog dana“ čija je misija da deci pruži osnovna znanja za formiranje zdravijih navika u ishrani. Na svom putu, koji će u prvom talasu trajati do marta 2024. godine, obići će 12.000 učenika četvrtih razreda u 100 osnovnih škola Srbije. Od kada je program započeo svoju turneju, edukativni karavan je obišao više od 30 osnovnih škola i oko 2.500 đaka, a među njima i OŠ „Siniša Nikolajević“.

Polazeći od toga da zdrava ishrana nije samo trend već i osnova za kvalitetan život, edukativni karavan fokusiran je na podizanje svesti kod dece o značaju ove teme. Kako se navike u ishrani formiraju još u detinjstvu, posebno u osetljivom periodu predpuberteta, program je kreiran sa ciljem da đacima na zanimljiv način pruži osnovna znanja o uravnoteženoj ishrani, važnosti zdrave užine, voća i povrća, ali i značaju hidratacije i redovne fizičke aktivnosti.

Kroz interaktivna predavanja, koja vodi strukovni nutricionista-dijetetičar, đaci imaju priliku da na interesantan način saznaju sve što je potrebno za formiranje zdravih navika u ishrani, kao i da postavljaju pitanja i daju svoje utiske na ovu temu.

„Oduvek se zalažem da deca imaju zdravije navike, da jedu zdraviju hranu, da se više kreću. Posmatram ih za vreme odmora i malo ko će odabrati da pojede voćku za užinu, iako je to najbolja moguća opcija. Zato je program ’Zdrava hrana svakog dana’ veoma koristan i deca su odlično reagovala na predavanje. Kroz zanimljiv pristup su im objašnjene prednosti zdravije ishrane i zato se nadamo se da će to što su naučili primenjivati , i da će sve te informacije uticati na njihove buduće, zdravije, izbore“, dodaje direktor Kljajić.

On, međutim, smatra i da na ovakvim inicijativama ne bi smelo da se stane, kao i da u celom ovom poslu, roditelji moraju da budu još aktivniji učesnici:

„Oni su ključni za razvoj svoje dece i formiranje zdravijih navika, zato je podizanje svesti i među roditeljima neophodno kako bismo svi zajedno stvarali bolju budućnost našoj deci“.

Program „Zdrava hrana svakog dana“ obuhvatio je i podršku roditeljima u ostvarenju ovog cilja, te je od strane nutricioniste kreiran i MINI kuvar sa preko 20 zdravih recepata, osmišljenih tako da deca i roditelji mogu zajedno da ih spremaju. Napravljen u digitalnoj formi kako bi svi mogli lako da mu pristupe, njegov cilj je da bude izvor inspiracije, vodič ka jednostavnim i zdravim obrocima koje vode ka zdravijim navikama svih generacija.

Mini kuvar: maxi.rs/maxi-mini-kuvar

Komentari (0)

Magazin