Zdravlje

Naučnici napravili veštačke testise: Rastu u laboratoriji i imaju veoma važnu primenu

Komentari

Autor: Euronews

03/03/2024

-

21:26

Naučnici napravili veštačke testise: Rastu u laboratoriji i imaju veoma važnu primenu
Naučnici napravili veštačke testise: Rastu u laboratoriji i imaju veoma važnu primenu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Naučnici iz Izraela uspeli se da naprave takozvane organoidne testise, to jest testise uzgajane u laboratoriji, što je veliko dostignuće u polju lečenja muške neplodnosti.

Ovi organi zaduženi su za proizvodnju sperme i sintezu hormona androgena, koji igraju važnu ulogu u muškom seksualnom razvoju. Inače, neplodnost pogađa do sedam odsto muškaraca u svetu.

Trenutno ne postoji in vitro sistem za modeliranje testisa i proizvodnju sperme, kao što je to slučaj sa tretmanom IVF-om kojim se mogu sakupiti jajne ćelije žena.

"Veštački testisi su obećavajući model za osnovna istraživanja razvoja i funkcije testisa, koja se mogu prevesti u terapijske primene za poremećaje seksualnog razvoja i neplodnosti", navela je u saopštenju dr Nitzan Gonen, specijalista za proces određivanja pola fetusa.

Timu studenta istraživačim na Univerzitetu Bar Ilhan, koji je doktorka Gonen predvodila, objavio je svoje rezultate u Međunarodnom zborniku bioloških nauka.

Potencijalne upotrebe u muškoj neplodnosti

Generisani minijaturni veštački testisi su sintetički organi napravljeni korišćenjem tkiva testisa miša, koji efikasno replikuje prirodne karakteristike ljudskog testisa sa visokim stepenom tačnosti.

Organoidi, minijaturne, pojednostavljene verzije organa uzgojenih u laboratoriji, obično ugrađeni u matricu nalik gelu, intenzivno su razvijani tokom poslednje decenije. Oni pružaju mogućnost dubljeg razumevanja funkcija i reakcija organa, u poređenju sa dvodimenzionalnim ćelijskim uzorcima.

Organoidi testisa su napravljeni od embrionalnih i neonatalnih testisa miša, koji blisko oponašaju karakteristike testisa "in vivo", to jest kod živih organizama.

Jedan od glavnih izazova za organoide je kako do njih dovesti krv i odvesti je. Naučnici su ukazali na to da su organoidi propali nakon devet nedelja i da to ukazuje na potrebu za vaskularizacijom.

Nalazi bi potencijalno mogli otvoriti put za proizvodnju sperme u laboratoriji. Dostignuće predstavlja prvi korak za moguće buduće primene kod dece koja prolaze kroz lečenje raka, kao što su hemoterapija ili zračenje, koja dovode do neplodnosti u trećini slučajeva.

Ovo nisu prvi organoidi

Različite organoide su naučnici već proizveli u poslednjoj deceniji. Pre toga su se oslanjali na ravne, 2D ćelijske kulture za medicinska istraživanja. Ovi pojednostavljeni modeli, koji se sastoje od jednoćelijskih slojeva uzgajanih laboratorijskoj posudi, pružili su dragocen uvid u ćelijsko ponašanje.

Međutim, njihova ograničenja su postajala sve očiglednija. Za razliku od pravih organa, 2D kulturama nedostaje složena trodimenzionalna arhitektura i interakcija između ćelija ključnih za oponašanje funkcije organa i procesa bolesti.

Naučnici su prošlog meseca uspešno uzgojili prvi organoid mozga iz fetalnog tkiva, navodi portal Science. Prethodnih godina uspešno su se razvijali i organoidi pluća, bubrega, jetre i creva.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin