Zdravlje

Prvi u istoriji test za procenu rizika od zavisnosti odobren u SAD: Procedura je jednostavna

Komentari

Autor: Tanjug

20/12/2023

-

08:18

Prvi u istoriji test za procenu rizika od zavisnosti odobren u SAD: Procedura je jednostavna
Ilustracija - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Američka uprava za hranu i lekove (FDA) saopštila je da je odobrila prvi test za procenu da li postoji rizik od zavisnosti od upotrebe opijata kod određenih pojedinaca.

Kako prenosi Rojters, test nazvan AvertD, razvila je farmaceutska kompanija SOLVD, a namenjen je za upotrebu pre prve upotrebe oralnih opioidnih lekova poput onih za ublažavanje bolova, kod pojedinaca koji ih uzimaju između 4 i 30 dana, kao što su pacijenti koji treba da budu podvrgnuti  hirurškoj proceduri.

Reč je o genetskom laboratorijskom testu koji se izdaje samo na recept za pacijente starije od 18 godina, i to onima koji ranije nisu koristili oralne opioidne lekove protiv bolova.

Test uključuje uzimanje brisa sa obraza pacijenta da bi se prikupio uzorak DNK koji se zatim koristi da bi se utvrdilo da li postoji kombinacija genetskih varijanti koje mogu biti povezane sa povećanim rizikom od razvoja poremećaja upotrebe opioida.

AvertD nije namenjen za upotrebu kod pacijenata koji se leče od hroničnih bolova, saopštila je FDA.
FDA se odlučila na ovaj korak nakon epidemije zloupotrebe opioida širom SAD, od čijih je posledica umrlo više od pola miliona ljudi u poslednjih 20 godina.
 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Magazin